Opada zainteresovanost porodica za hraniteljstvo

U prvih sedam meseci svega šest porodica prijavilo se za hraniteljstvo. Iz Centra za socijalni rad pozivaju humane ljude koji vole decu, da im se jave, kako bi izvršili procenu ispunjenja uslova za bavljenje hraniteljstvom.

Hraniteljstvom može da se bavi svaka porodica koja prođe kroz standardnu proceduru: nakon obraćanja Centru za socijalni rad i dostavljanja potrebne dokumentacije, te razgovora i obilaska na terenu, bračni par prolazi kroz Školu za hranitelje, nakon čega dobija opštu podobnost za bavljenje hraniteljstvom. U Centru za socijalni rad ističu da je zainteresovanost za hraniteljstvom u padu – u 2017. devet porodica je steklo opštu podobnost, dok se u prvih sedam meseci ove godine prijavilo svega šest porodica.

Hraniteljstvo je jedan od oblika zaštite dece bez roditeljskog staranja i smeštanja u drugu porodicu, međutim, kako objašnjavaju u Centru za socijalni rad, ono nije isto što i usvojenje, budući da hraniteljstvo traje onoliko dugo koliko traje i potreba za zbrinjavanjem deteta.

Trenutno je na smeštaju u ukupno 130 hraniteljskih porodica 212 dece. U prošloj godini smešteno je 30 dece, dok je u prvoj polovini ove godine u hraniteljske porodice smešteno  šestoro dece. Jedna porodica može da se stara o najviše troje dece, odnosno dvoje, ako je reč o deci sa teškoćama u razvoju.

 

TV SuboticaKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Pa povećajte novčane nadoknade po detetu, pa će najverovatnije i zainteresovanost porodica za hraniteljstvo naglo da poraste.
  U redu je to da se tu radi I O HUMANOSTI, ali ako je malo para, tu prestaje i humanost i bratstvo i jedinstvo.

 2. JaPaja kaže:

  Ispravite ako nesto nije tacno. Podaci se odnose na 2017 godinu.
  Naknada za dete iznosi 24.861 dinar, i od nje hranitelj treba da podmiri potrebe deteta.
  Dete koje je navršilo 7 godina ima pravo na džeparac koji mesečno iznosi 3.567 dinara.
  Osim ovoga, hranitelji imaju naknadu za rad koja zavisi od toga koliko dece imaju na smeštaju. Ako ima jedno dete, naknada je 15.272 dinara, dvoje dece 9.378 dinara (po detetu). Centar za socijalni rad sa hraniteljima zaključuje ugovor i u obavezi je da uvek plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a za zdravstveno osiguranje ukoliko hranitelj već nema rešeno to pitanje.
  Svako dete ima pravo na uvećanje za troškove prevoza ukoliko putuje do škole iz naseljenog mesta u grad.
  Dete ima pravo na uvećanje troškova za ekskurziju, za maturu i za udžbenike jednom godišnje.
  Deca koja imaju intelektualni invaliditet imaju pravo na uvećanje od 5.100 dinara.
  Koliki su iznosi u ovoj godini ne znam tačno .
  E sad da li je to malo ili dovoljno je za diskusiju.

 3. Anonimni kaže:

  koliko glup komentar aveta, nije ni cudo sto izumiremo kao nacija dok ce zemlje treceg sveta biti sve vise i vise jer nemaju osecaj bestidnosti u vezi para i sto im pare ne znace nista u zivotu vec decija ljubav i milina

 4. avet kaže:

  @Anonimni
  To što mi izumiremo kao nacija je posebna, opširna problematika i nema nikakve veze sa hraniteljskim porodicama i sa novcem koji te porodice dobijaju za to što se trude da budu rezervni roditelji.
  A što se tiče nekih stanovnika trećeg sveta i njihovog osećaja bestidnosti u vezi para ste donekle u pravu, jer oni idu na pare za koje nisu krvavo radili i niti su ga zaradili, već idu na socijalnu pomoć u državama gde im je to omogućeno, ništa ne raditi i živeti kao parazit sistema, da, u pravu ste, to se zove bestidnost.
  I pare, i deca im služe samo zato da bi ostvarili svoje ciljeve, širenje Islama na sve teritorije sveta gde im se to dozvoli.
  Možeš ti detetu pružiti i ljubav i milinu, ali ako nemaš dovoljno para da to dete nahraniš, obučeš, pošalješ u školu, dete će biti gladno, smrznuto i nesrećno, ako nema osnovne elementarne uslove života.

 5. pera kaže:

  Famu da hranitelji dobijaju „ogroman novac“, uveliko kruži u javnosti. Tu predvode oni koji pojma nemaju koliku odgovornost i požrtvovanje hranitelji ulažu u ovaj posao.Ne poznajem ni jednog takvog kritičara da je uzeo dete, pogotovu dete sa posebnim potrebama,da mu pruži negu,ljubav i svoj dom.Hranitelje ,obično posmatraju sa visine i smatraju ih za ljude nižeg staleža jer misle da je to sirotinja koja mora „da čuva tuđu decu“!Kako im ne dosadi da mudruju i pametuju na relacijama gde pojma nemaju?? Hraniteljski posao je obostrano zadovoljstvo dece i hranitelja kao i na opšte zadovoljstvo društva u kome ova briga za decu funkcioniše.

 6. Svetlana Ražnatović kaže:

  Hranitelji odustaju od tog posla . PROVERITE

 7. Dragana Ercegovac kaže:

  Potrebni smo deci!

 8. Željana kaže:

  Kruže razne priče o hraniteljima a ja kažem svi koji negativno komentarišu neka se oprobaju u tom poslu. Tako će saznati koji je rizik a ujedno i veliko zadovoljstvo p omoći deci kojoj je topao dom i ljubav preko potrebna. Kome pada napamet o parama taj nemože ni svoju sopstvenu decu izvesti na pravi put a kamo li biti hranitelj

OSTAVITE KOMENTAR