Opasno klizanje na jezeru

Palićko jezero nije pogodno za klizanje, u ponedeljak je izmerena debljina leda od 7 cm, a na Ludaškom je još tanji, samo 5 cm – izveštava dopisnica „Vajdašag ma“.

Pošto se od sutra očekuje otopljavanje, nema šansi za udebljavanje ledenog pokrivača.
Stručnjaci JP Palić-Ludaš smatraju da bi bezbedna debljina za klizanje ili sankanje bila 15-20 cm. Iako je u Vojvodini na malo mesta istaknuto upozorenje, ne vredi rizikovati.
Žolt Sendi (Szendi Zsolt), spasilac i zdravstveni stručnjak kaže da ako osetimo da se led kreće ili se topi treba izaći na suvo, a ako pukno ispod nas, onda treba leći na njega da bi se težina raspodelila na površini. Tada treba dopuzati do obale.

led na palicu

Osobi koja je u nevolji nikada ne treba pomagati direktnim fizičkim kontaktom, već dobaciti neki predmet, npr. kaput ili merdevine. I spasioca treba neko da obezbeđuje.
Najopasnije je hipotermija, jer se organizam u vodi hladi četiri puta brže nego na suvom. Osobu izvađenu iz vode treba odmah osloboditi odeće i postepeno je utopljavati ćebadima i odećom – kaže Sendi za „Vajdašag ma“. O nesreći treba obavestiti hitnu pomoć, a ponekad i vatrogasce.

Na zaleđenu vodu nikad ne izlaziti bez pratioca, najvažnije je sačekati da nadležni daju ocenu da je izlazak na led bezbedan – dodaje stručnjak.

 

Vajdasag MAKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: