Opasnost koja preti najmlađima

U ponedeljak 26.juna obeležava se Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 1987. godine. U saopštenju koje je poslala i potpisala dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine navodi se da Kancelarija za droge i kriminal pri Ujedinjenim Nacijama svake godine vrši izbor teme za Međunarodni dan i pokreće dugoročnu kampanju da bi se postiglo podizanje svesti javnosti o globalnom problemu zloupotrebe droge.

“Da bi smo u tome uspeli neophodno je krenuti od celovitog sagledavanja uzroka koji u našem vremenu pogoduju širenju zloupotrebe, ne samo PAS, već i širenju zloupotrebe lekova, anabolika, steroida i energetskih pića u svim slojevima stanovništva bez obzira na pol, uzrast, socijalni položaj. Ipak se mora posebno istaći opasnost koja preti najmlađima (stariji razredi osnovnih škola).

Razlozi i kritični momenti – koji tome pogoduju – nalaze se u samoj ličnosti, u porodici, u školskoj sredini i u društvu. Celovito sagledan ovako složeni i slojeviti problem može dati i celovito rešenje, koje je moguće pronaći, ali podrazumeva neprestano plansko i multisektorsko delovanje u zajednici, porodici, školi, zdravstvu… Takođe je veoma važno da se određena, već postojeća, zakonska regulativa dosledno sprovodi. Potrebno je pokazati, pogoto mladim ljudima, da postoji drugačiji izbor, pravi izbor za zdravlje i sveukupno napredovanje osobe u svim oblastima života, kao i da ga treba tražiti i pored prisutne opšte društveno-ekonomske krize”, ističe se u saopštenju dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine.

Kada se ovakav problem pojavi u školi ili u porodici on ne sme da se potceni, nego da svako nosi deo odgovornosti. Zbog toga je neophodno pričati o prevenciji, odnosno o tome kako sačuvati decu i omladinu da nikada ne krenu putem koji vodi u bolest zavisnosti i u kompletno mentalno, telesno i socijalno samouništenje.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR