Oporavak Subotice i Palića kao turističkih destinacija u 2021.

Subotica i Palić se kao turističke destinacije oporavljaju mnogo brže, nego što se to moglo očekivati. O tome svedoče podaci za prvih deset meseci ove godine. Sa druge strane, zaposleni u turizmu završavaju još jednu neizvesnu godinu, u nadi da će naredna biti bolja.

Podaci za prvih deset meseci pokazuju da su turisti, kako domaći tako i oni strani, ne samo počeli da se vraćaju u Suboticu i na Palić, već su to činili u značajno većem broju nego predhodnih godina. Te dve turističke destinacije tako u ovoj godini beleže rast i u dolascima i u noćenjima.

„U dolascima je taj rast na Paliću više od 30 odsto, isti toliko i u noćenjima, dok je u Subotici rast još veći. Ako govorimo o dolascima rast je preko 40 odsto, dok su noćenja u rastu od preko 50 odsto”, objašnjava Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotica.

Godina na izmaku je podelila turističke agencije. Mnoge su zatvorene, a neke beleže veoma uspešnu poslovnu godinu. Evo i zašto.

„U suštini mogu reći da je veliki broj njihovih zamenskih putovanja iskorišćen, i te turističke destinacije su se usmerile na destinacije na koje smo mogli da putujemo ove godine, a to su pre svega Turska, Grčka, pa čak i Hrvatska i Crna Gora. Dakle turističke destinacije na koje smo mogli putovati sa bilo kojom vakcinom ili u određenim slučajevima sa pi-si-ar testom”, ističe Boris Tot, vlasnik turističke agencije u Subotici.

Naš sagovornik ističe da veliku zahvalnost duguju i građanima, jer da se oni nisu odvažili da krenu na putovanja, posla bi bilo još manje.

„Mi turistički radnici se zahvaljujemo svim turistima koji su nam poklonili poverenje u ovoj godini, koja je i dalje bila godina pandemije, jer je upravo na taj način sačuvan veliki broj radnih mesta”, dodaje Tot.

Zaposleni u oblasti turizma veruju da će naredne 2022. godine biti jedna dobra i pre svega izvesnija godina.

„I radnici u turizmu i turistička privreda moraju na jedan drugačiji način da se pripreme za 2022. godinu, u smislu da će se mere samih putovanja promeniti, pa očekujemo fleksibilnost turističke privrede i svakako da ćemo se truditi da i naredna godina bude jedna od boljih kada su u pitanju turizam i turistička privreda”, kaže Aleksandar Medaković.

Aranžmani za narednu godinu su već u opticaju, ali u turističkim agencijama ističu da se najveći broj ponuda za narednu letnju sezonu može očekivati u januaru i fabruaru 2022. godine.

 

RTVKOMENTARI

 1. ................................................. kaže:

  Palić je sunđer za upijanje gradskih fekalija i za pranje novca od prljavih poslova,ujedno je i jedna velika sodoma i gomora. Onaj deo koji se zove turistički daleko je od tog časnog imena, dok je preko puta obično selo.

 2. Milos kaže:

  O Boze ko pise ovakve tekstove?
  Jezero je zagadjen, akvapark stoji nezavrsen, zoloski vrt propada, sumu su posekli jedino setaliste lici na civilizaciju ostalo nikako. Morahalom je Bali u odnosu na Palic.
  Od ovog ce tesko biti turisticka destinacija.

 3. ................................................. kaže:

  Palić se namerno uništava radi koristi drugih..

 4. Lićpa kaže:

  Naš Palić je oaza mira, lepa turistička destinacija i za decu i odrasle. Svake godine je sve više sadržaja i ko dodje jednom sigurno se vraća. Bilo bi idealno da je voda za kupanje, ali za početak da se završi akva park.

  • ................................................. kaže:

   FLIĆO aj prvo počistite grane koje su vam popadale u „stoljetnome“ parku..

 5. hugo grocijus kaže:

  Objektivni faktor besprekoran – odlično okruženje, objekti, od predaka nasleđena dobra. Subjektivni faktor kao i obično – nikakav. neradnici, pa još i sa pogrešnim idejama. Stečeno zapostavili, novu sopstvenu vrednost nisu dodali. to je Palić.

 6. Petar G. kaže:

  Ko je ovo pisao? Savo, pisac saopštenja i govora okupacionog gaulajtera? Glupost do gluposti. To što je bilo domaćih turista je zato što nisu mogli u inostranstvo zbog ograničenja koje je prouzrokovao Covid. A ne zato što Palić ima ne znam šta da ponudi. Sve što na Paliću ima da se vidi trenutno jedva stane u vikend od dan i po. Kakvo crno letovanje…

 7. L kaže:

  Bezidejno, kao i sve.

 8. Tramp kaže:

  Statistika je cudo.Ko u restoranu samo naruči kako i šta hoćeš.Eh vlast je uvek bila slast.

 9. Andjelija kaže:

  Palić ne postoji..Glupa priča..ej,turizam…od 24 sata…Godinama ništa.Propala stvar.Grupica nesposobnih izmišlja bajke i ništa ne radi..Sve je bolje od ogavnog jezera,pa čak i prsli Pačir.Da,jedino vc i one slike da se istakne gosn Madjar od pre sto godina…Al da se zna ko je gazda…Ma sramno namerno propadanje..Vidi li to neko…

 10. Petar kaže:

  Statistika je top nema više gde igla da padne na Paliću. A vidljivih turista nema. Pola te statistike još uvek popunjavaju „prolaznici“ u zapadnu evropu…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 67 = 68

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: