Optužnica protiv Dulića vraćena Tužilaštvu na doradu

Specijalni sud u Beogradu vratio je Tužilaštvu za organizovani kriminal optužnicu protiv bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i njegovih saradnika radi odjedjenih dopuna, rekla je danas Tanjugu portparol suda Maja Kovačević, piše današnji Blic.

 

Sud je naložio tužilaštvu da se u okviru dopune istrage protiv Dulića, obavi ekonomsko-finansijsko veštačenje radi utvrdjivanja visine imovinske koristi i da se na srpski jezik prevedu dokazi iz Slovenije, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu za organizovani kriminal.

 

Takodje je naloženo da se pribave akti koji regulišu ovlašćenja Dulića, njegovog tadašnjeg saradnika u ministarstvu Nebojše Janjića i direktora “Puteva Srbije” Zorana Drobnjaka.

 

Protiv Dulića je polovinom oktobra najpre podignut optužni predlog, ali je tužilaštvo posle proširenja istrage došlo do novih dokaza na osnovu kojih je dve sedmice kasnije podiglo optužnicu koja ga zajedno sa Janjićem i Drobnjakom tereti za teži oblik krivičnog dela – zloupotreba službenog položaja za koji je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

 

Oni se terete da su investitoru “Nuba invest” iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole za izgradnju optičke mreže, i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću “Putevi Srbije” da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

 

Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru “Nuba invest” omogućeno je da počne izgradnju optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP ‘Putevi Srbije’ i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Madjarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, rekao je ranije tužilac Miljko Radisavljević.

 

Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima “Nuba invest” oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i “Putevima Srbije”, jer su za razliku od njih zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana zakonom o planiranju i izgradnji i zakonu o javnim putevima.

 

Skupština Srbije je 8. oktobra ukinula imunitet Duliću, koji je kasnije podneo ostavku na mesto poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije.

 

BlicKOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Ahahaha znaci oni nemaju ni slovo na papiru….ahahaha pa gde su isli dizat optuznicu bez dokaza!?!

 2. Nikola kaže:

  Bitno im je bilo da sto pre optuze coveka, pa posle kako bude, i tako su mnogo puta pale optuznice jer nisu validne.

 3. Kirdžijaš kaže:

  Ovog oćedu da žrtvuju zaradi politički razloga.A stvarna krivica i stvarni krivci ionako nikog ne interesuju.Oduvik je tako bilo u politiki.Došo vrag  po svoje.Ovaj Dulić je cigurno kriv i to zdravo,al ne zato zašto ga optuživaje nego zato što se mećo tamo di mu nije misto i di mu prezime ne pripada.E sad će pojist kefu.

 4. Anonimni kaže:

  Ovo je krivično delo koje se Duliću i Janjiću stavlja na teret:

  Zloupotreba službenog položaja

  Član 359

  (1) Službeno ili odgovorno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog,
  kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

  (2) Ako je izvršenjem dela iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu preko četristopedeset hiljada dinara,
  učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

  (3) Ako vrednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od milion i petsto hiljada dinara,
  učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina. 

  Ne znaju se iznosi pribavljene imovinske koristi ali im se stavlja na teret teži oblik dela, st. 2 ili st. 3.. ali ne zna se iznos!?
  Ne zna se koja ovlašćenja ima Janjić, koja Dulić, ali zna se da su ih prekoračili.
  I na kraju šlag – dokazi iz Slovenije su i dalje na slovenačkom.
  Važno da je optužnica podignuta!

 5. DULE kaže:

  OD 2- 12 GODINA???

  PA KOLIKO CE KASA DA DOBIJE? STA JE SA NJIM? DA CUJEMO….

 6. djordje kaže:

  Jeste li primetili izjavu aktuelnog ministra poljoprivrede Knezevica iz SNS-a da se u slucaju bivseg ministra poljoprivrede Dragina nece raditi ishitreno kao u slucaju Dulica vec na osnovu dokaza. Zakljucak sledi- u slucaju Dulica se radilo ishitreno i bez dokaza. Toliko i hvala.

 7. Loš Đak kaže:

  A vi g. Kirdžijaš znate “di je kome misto i di koje prezime pripada ?”
  Zdravo ste mi pametni. I vas bi kandak tribalo malo metit tamo di pripadate!

 8. Csongor kaže:

  Cista politicka manipulacija. Tresla se gora rodio se mis ! 

  Dizu optuznicu zato sto su brzo izdavali dozvole za opticke kablove ? halo bre ! Ma spomenik mu treba dizati da vec jednom konacno imamo normalan internet kao ostali svet…Susedi nam sibaju vec sa 100 megabita za 20 eura. Izgleda nekima je u interesu da Srbija i dalje ostane u mraku i da nam smrkne…

   

OSTAVITE KOMENTAR