ORA Palić 1979 – dokumentarni film

Subotičanin Ognjan Aleksić počeo je da se bavi filmom i fotografijom pre više od četrdeset godina.  Iako amater, radeći kamerom Super 8, vrlo brzo je stekao zvanična priznanja na festivalima ali i komercijalne ponude od preduzeća, kada su u pitanju reklamne kampanje. Sav novac od komercijalnih filmova ulagao je u filmsku traku i tehniku za montažu i izradu filmskog materijala.

Danas je to pravi mali muzej tehnike koji je čuvan od sedamdesetih godina. Ta mala Aleksićeva filmska radionica, proizvela je više dokumentarnih i umetničkih filmova koji danas za istoriju Subotice imaju neprocenjivu vrednost. Oni nisu samo amaterski uradak već vrlo vešto, na visokom nivou kreirani filmovi na kojima mogu da mu pozavide i profesionalni režiseri i montažeri.

Televizija YU eco već neko vreme eksploatiše ovaj filmski materijal. Prikazani su tako dokumentarci o subotičkom tramvaju, Radijalcu, Dužijanci…

Poslednji koji je postavljen na Youtube, dopunjen televizijskim komentarom, jeste dokumentarni film o XII susretu Radnih akcija na Paliću, avgusta 1979. godine.

omladinsko naseljeKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR