Orban sad može da izvede i vojsku

Opozicija u Mađarskoj nije uspela da spreči prelivanje ovlašćenja iz parlamenta u ruke vlade kad je sprečavanje mogućeg terorističkog napada u pitanju. Poslanici mađarske skupštine usvojili su amandman po kome odluka o obimnijoj upotrebi armije i nadziranju stanovništva, prelaze direktno u ruke samo jednog čoveka – premijera Viktora Orbana.

granica zica bunker (5)

Amandman je izglasan sa 153 glasa za i 13 protiv, dok je samo jedan poslanik – iz Mađarskog građanskog saveza, stranke premijera Orbana – bio uzdržan.

Prema ustavnom amandmanu, vlada će imati pravo da uvodi „stanje terorističke pretnje“, ukoliko smatra da postoji opasnost od napada. Precizira se da se takvo stanje uvodi na ograničeno vreme, od 15 dana. Dok ono traje, premijerov kabinet ima pravo da suspenduje postojeće zakone i preuzme dopunska ovlašćenja.

Ta dodatna ovlašćenja obuhvataju pojačano nadgledanje državnih objekata i upotrebu vojske unutar nacionalnih granica ukoliko policija i državne službe bezbednosti nisu u stanju da odgovore na terorističku pretnju. Do sada, ovo po mađarskim zakonima nije bilo dozvoljeno. Novine stupaju na snagu 1. jula.

Opozicija strahuje da će balans snaga na domaćoj političkoj sceni biti ozbiljno narušen. Stranke čiji su programi i politički angažman suprotstavljeni aktuelnom šefu vlade u Budimpeši, smatraju da bi Orban mogao da zloupotrebi nova ovlašćenja. Mađarski premijer već je izložen kritikama da je oslabio određene ustavne odredbe sa ciljem da učvrsti vlast.

Poslanik Socijalističke partije Jožef Tobijaš ocenjuje da iza ovog amandmana ne stoji ništa drugo do „vladina, odnosno, premijerova žeđ za moći“. Mađarski Savez za građanske slobode saopštio je da nema nikakvih opravdanja za dodeljivanje novih ovlašćenja vladi.

 

AMNESTI  OSUĐUJE PRELIVANjE  ingerencija s parlamenta na vladu u Budimpešti, Amnesti internešnel, ocenjuje kao „otvoren napad na ljudska prava“. Ova organizacija smatra da amandman daje vladi ogromnu moć, a da prethodno nije jasno definisano šta su to terorističke pretnje. To bi, dodaje se, moglo da dovede do novog političkog raslojavanja, ili demonstracija.

 

NovostiKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Da bude kao u Merkelovoj Nemačkoj ? Gde se ceo sustav raspalo ,pa bez kontrole ulaze neproverene osobe ,bez imena i prezimena ,bez ličnih dokumenata ,da kradu ,siluju ,nepoštuju zakone ,da žive na teret nemačkih građana ?

 2. dr.No kaže:

  kod nas mogu da lutaju,do mile volje,bez ikakve kontrole.Nece ovo izaci na dobro.

 3. stormwatch kaže:

  @Megille

  Ajde ne kenjaj. To sto ti i tvoji desni ekstremisti pisete gluposti ne znaci da vas iko slusa. Nemacka ti je 10x sigurnija od tvoje madjarske. A sto se tice zivota na teret nemackih gradjana, madjara ima 5x vise nego svih izbeglica zajedno u nemackoj, i dobar deo tvojih sugradjana koristi socijalnu pomoc.

 4. Megille kaže:

  @ Stormwatch , ide ona u penziju ,e kad onda nemci naprave reda ,svi tvoji zemljaci će izgubiti socijalni pomoć. zar misliš da će krščani plaćati poreze da izdržavaju muslime ?

 5. ae kaže:

  nazzi bácsi.

 6. stormwatch kaže:

  @Megille

  O tome da li neko ide u penziju posebno ne odlucujes ti i tvoja neonacisticka vlast. Tebi nije jasno da se nista ne pitate. A da se ja pitam, zemlje kao sto su slovacka, madjarska, rumunija i bugarska ne bi nikada usle u EU. Svi zivite od EU, a posebno od nemackih para, i svi kenjate. Kad EU ne valja, lepo svi zajedno u vasu nazi orbanovsku vukojebinu i budite tamo sretni.

 7. punisher kaže:

  stromwac nadam se da ces jednog dana da vodis drzavu koja ce biti izmedju istoka i zapada i da ces biti najmudriji precednik, kralj ili sta god u istoriji covecastva. Onda cemo da te vidimo kome ces da dudlas i kome ces dati guzicu. Lako je pljuvati a malo teze je voditi drzavu. Dok ne budes bio drzavnik predlazem da cutis jer nikad nikada nisi nista pametno rekao. I nemoj da mi odgovoris jer necu procitati

 8. robi kaže:

  Kako lupa ovaj sajt… IMATE JEDNOG CITALACA MANJE!

 9. vokille kaže:

  Stormwatch, jako je lako pričati o multikulturalizmu u Nemačkoj, gde je on silom nametnut ko zna kakvim metodama, dok je ovde već duže vreme potpuno prirodna pojava. Međutim, u pitanju je dolazak jedne nehrišćanske kulture, koja silom pokušava da nametne svoja pravila. Gde su gora prava žena, nego u Saudijskoj Arabiji, o pravima ateistima tamo da ne pričamo (osim da budu obeleženi i kamenovani kao teroristi), o ostalim nemuslimanskim religijama tamo, homoseksualcima da ne pričamo. Sirija je bila simbol razvoja i multikulture sve dok nisu došli ovi sa zapada po naftu i uveli opštu anarhiju i rasulo tamo, kad su naoružali radikalne grupe. Zapravo, sve zemlje odakle su izbeglice sad došle su bile kako tako razvijene, dok SAD i par vodećih NATO država nisu krenule da dovode demokratiju. A sada hoće na grbaču Mađarske i ostalih zemalja srednje i istočne Evrope da nakače njihov problem. Očekujem uskoro da će ponovo krenuti priče u novinama o tome kako je Orban diktator, da su mađari fašisti, jedu decu (sećamo se dobro pljuvanja po mađarima prošle godine, a nije da su se i srpski mediji suzdržavali od toga…). Nije Orban naš premijer, da pa kleči redovno pred teta Merkelovom.
  Očekujte za 20 godinama na ulicama Srbistana, od Preševa do Horgoša, ako se ovako nastavi prilim imigranata. Zamislite samo prizor na Gradskoj kući nakačen polumesec ili na spomeniku svetom Trojstvu.
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/91/0d/d5/910dd5472986e9b1c0bbb00d403df88b.jpg

 10. Megille kaže:

  @ vokille Šanjika kleči redovno pred teta Merkelevom ?

 11. stormwatch kaže:

  @Punisher

  Posto ne citas i znam da neces procitati, reci cu ti da lupetas gluposti i da nemas pojma sa zivotom.

  @vokille

  Ajde i ti ne lupetaj. Turska i Sirija sekularne drzave u kojoj su primitivizmi sheriata davno odbaceni od 95% omladine. Slobodno mogu reci da ste vi daleko manje obrazovani i daleko manje kucno odgojeni od vecine Sirijskih izbeglica. A tek sto nemate veze sa oblacenjem, tu vas Sirijci sishaju 10x mesta.

 12. TT kaže:

  stormwatch kako si

 13. Lenin kaže:

  @TT
  Ej bi ga čoveče!On ne kaki već sere!I to krupno! 😀

 14. Skeptik kaže:

  @Stormwatch – Hteo sam samo da kazem da si intelektualno inferioran. Sada se bolje osecam, moralo je biti receno. Laku noc deco.

 15. stormwatch kaže:

  @Skeptik

  Istina boli – i to je moralo biti receno. Ajd lipo spavaj uz svezi miris memle iz nabijanice, monofaznu struju i vodu iz bunara, samo pazi da ti se septicka jama ne prepuni, to mora da se cisti.

OSTAVITE KOMENTAR

47 + = 51

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: