Orban za Trampa, branio bi granicu ka Srbiji zajedno s Austrijom

Na pitanje u vezi s njegovom nedavnom izjavom o podršci Donaldu Trampu na američkim predsedničkim izborima, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je „spoljna politika demokrata loša za Evropu, a smrtonosna po Mađarsku“. „Nasuprot tome, migraciona i spoljna politika republikanaca i gospodina Trampa je dobra za Evropu, a Mađarskoj znači život“. Dodao je da Mađarska neće da se meša u američke predsedničke izbore, jer je to isključiva stvar Amerikanaca, ali da je interes Mađarske da ne bude izvoza demokratije i migracije, pa otuda podrška Trampu – prenosi „Vajdašag ma“.

orban

Orban je naglasio da Mađarska svakog migranta koji je ilegalno ušao na teritoriju EU u Mađarskoj prima nazad na austrijsko-mađarskoj granici i vraća ga „natrag odakle je došao“. To je moguće zato što Mađarska ima ugovore o vraćanju migranata sa zapadnobalkanskim državama – naglasio je mađarski premijer i rekao da je Mađarska u potpunosti zatvorila granicu ka Srbiji i da na teritoriji Mađarske niko ne može da boravi ilegalno.

Na novinarsko pitanje kako je onda moguće da ipak ima migranata koji iz Mađarske prelaze u Austriju, Orban je odgovorio da je za to kriva Evropska komisija koja je odlučila da izbeglički logori ne smeju ostati zatvorenog tipa. Da nije tako, niko od njih ne bi otišao u Austriju do rešenja njihovog izbegličkog statusa – odgovorio je Orban.

Premijer Mađarske je naglasio da njegova vlada svakog migranta smatra potencijalnom opasnošću po javnu bezbednost i rizikom od terorizma, a da su za procenu takvih rizika potrebni meseci, pa stoga Mađarska propušta samo onoliko osoba koliko može da proveri.

Orban je izrazio saučešće povodom današnjeg terorističkog napada u Francuskoj, dodavši da su time „teroristički napadi protiv hrišćanske Evrope dobili novi kvalitet“.

 

Vajdasagi MAKOMENTARI

  1. Safet grobar kaže:

    Klasican fasisticki izjava. Treba pomoc azilantima a ne da ih teramo nazad u srbiju

  2. vokille kaže:

    Eu treba uopšte da ih spreči sta stižu do ovde, da strožije paze u Bugarskoj i Grčkoj. Ili to, ili su naučili kako da se materijalizuju usred Subotice.
    Svaka čast Orbanu, ipak želi da spreči da Mađarska postane neki novi kalifat u srcu evrope, sa obzirom da su Nemačka i Francuska to odavno postale.

OSTAVITE KOMENTAR