Organski proizvodi iz Srbije od sada i na tržištu EU

Domaća kontrolna organizacija Organik kontrol sistem (Organic Control System – OCS) iz Subotice zvanično je jedina domaća kontrolna organizacija u Srbiji, koja je od Evropske komisije dobila dozvolu za sertifikaciju organskih proizvoda za direktan izvoz iz Srbije na tržište EU.

 

Nakon više od dve godine intenzivnih priprema i podrške Programa za razvoj privatnog sektora u Srbiji (ACCESS) Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Evropska komisija je od 21. juna stavila OCS na listu kontrolnih tela, čije su aktivnosti u postupku kontrole i sertifikacije organske proizvodnje ekvivalentne propisima EU.

 

U praksi, to znači da je omogućen direktan izvoz i plasman organskih proizvoda iz Srbije na tržište EU bez dodatne dokumentacije i dozvola.

 

Na ovaj način, znatno se ubrzava i olakšava izvoz domaćih organskih proizvoda, unapređuje ekonomska efikasnost i i povećava konkurentnost srpskih organskih proizvoda na tržištu EU, iskanuto je u saopštenju OCS.

 

OCS se od 2003. godine bavi sertifikacijom organske proizvodnje i danas u sistemu kontrole ima 155 proizvođača organskih proizvoda, od kojih mnogi izvoze na zahtevno tržište EU.

 

Prepoznavanjem OCS-a od strane EU kao kontrolne organizacije, ne samo da se olakšava trgovina ovim proizvodima, nego i raste kredibilitet srpske organske proizvodnje i poverenje u naš sistem kontrole i sertifikacije, naglasili su u OCS, i zaključili da je velikim uspehom OCS-a, sektor organske poljoprivrede u Srbiji pokazao da može da odgovori strogim zahtevima EU.

 

BlicKOMENTARI

  1. Mister No kaže:

    Ne znam kakva je sad situacija ali po proceni koju su izvršili nemački stručnjaci pre desetak godina naše oranice su plodno tle za organsku hranu zbog relativno malog tretiranja veštačkim đubrivom.

OSTAVITE KOMENTAR