Orkestar škole „Sečenji Ištvan” za pomoć obolelim drugovima

U poslednja dva meseca sa probi orkestra osnovne škole „Sečenji Ištvan” niko od tridesetak članova nije izostao. Dva puta sedmično vredno se svira i uče novi aranžmani, a razlog entuzijazmu nije samo repertoar sačinjen od klasika popa, roka i panka, već i činjenica da sviraju kako bi pomogli svojim drugarima.

Orkestar škole „Sečenji Ištvan” za 13. februar organizuje koncert za svoje drugare, pod nazivom „Za Leu i Damjana”. Damjan je učenik četvrtog razreda ove škole, jedan od najboljih učenika u generaciji, prošle godine proglašen za druga za primer, kojem je otkriveno maligno oboljenje. Teška dijagnoza nije ga sprečila da nastavi da dolazi u školu, kada god mu to zdravlje dozvoli i učestvuje u mnogim aktivnostima. Lea je bivša učenica ove škole, sada je u gimnaziji za talentovanu decu na mađarskom jeziku „Kostolanji Deže”, i ćerka učiteljice u „Sečenji Ištvanu” sa takođe teškom dijagnozom.

„Mi želimo da pomognemo našim i sadašnjim i bivšim učenicima u situaciji kada im je ta pomoć najpotrebnija, i odlučili smo da to učinimo kroz nastup našeg orkestra. Mnogo je razloga u prilog tome, na taj način ne samo što i mi doprinosimo, jer prihod od koncerta je namenjen za dalje lečenje ove dece, već i javnosti skrećemo pažnju da im je pomoć potrebna. Međutim, kao pedagogu izuzetno mi je važno i što istovremeno učimo decu da je pomaganje drugom, jedan od najplemenitijih čovekovih poziva”, kaže za „Politiku” Vesna Vajs, direktorka škole „Ištvan Sečenji”.

Specifičnost školskog orkestra je što u njemu učestvuju deca koja su muziku upoznala i savladala upravo u školi, tek petoro ili šestoro đaka pohađa paralelno i Muzičku školu, ali i što kada nastavnik Šandor Tamaš podigne dirigentsku palicu slušaju ga ne samo učenici, već i njihove mame i tate, pa i bake i deke, i bivši učenici, članovi rukovodstva škole kao i prijatelji škole. Jer, uz učenike, svi oni čine orkestar, tako direktorka svira flautu, profesor geografije klavir, u orkestru su i muzikalni roditelji i škola je veoma ponosna što je uspela da na ovaj način oko plemenitog cilja poveže širu zajednicu.

Škola je sličan koncert za pomoć drugo dvoje svojih učenika organizovala i 2017. godine kada su prikupili oko hiljadu evra. U međuvremenu, devojčica Lora je izlečena i sa roditeljima je promenila i mesto boravka. Ovoga puta u organizaciji koncerta sarađuju sa Gimnazijom „Kostolanji Deže”, s obzirom na to da je Lea njihov učenik, a u susret je izašao i grad koji im je za koncert besplatno ustupio Veliku većnicu u Gradskoj kući.

„Važno nam je i što uspevamo ovim koncertom da povežemo generacije, i kroz učešće srednje škole, i kroz učešće roditelja i prijatelja škole, a ovo je bila i lepa prilika da decu učimo i vrednoj supkulturi i kompozicijama koje možda nisu još imali prilike da čuju a sada znaju i za „Bitlse”, „Kleš”, „Nirvanu” ili za nekadašnji omladinski festival u Subotici i njegove pobednike grupe KUD „Idijoti” i „Film”, navodi direktorka Vajs koja je uverena da je muzika moćno sredstvo u socijalizaciji dece i da je učenje humanosti takođe deo obrazovnog procesa.

Orkestar škole nastao je pre desetak godina kada je nastavnik Tamaš na tavanu pronašao nekoliko zanemarenih instrumenata. Uz podršku škole ih je obnovio, kupljeni su novi, a muzika je postala jedan od načina komunikacije i uvođenja u zajednicu i romske dece koja su vraćena iz inostranstva i nisu znala jezik nove sredine kao i dece iz socijalno ugroženih porodica. U protekloj deceniji orkestar se tako razvio da su posredstvom EU fondova, kao škola koja je proglašena centrom za talente, dobili tri hiljade evra za snimanje dečije opere na muziku Ferenca Kovača i tekst Rite Flejs, što je projekat koji treba da ostvare ove godine.

 

Politika

 KOMENTARI

  1. Marija Calić. kaže:

    Bravo za direktoricu škole,nastavnike,roditelje i prijatelje škole.Ovo je lepo pročitati i verovati u ono što muzika i takvi pedagozi mogu dati deci.

OSTAVITE KOMENTAR