Živeti posle pada sa 10. sprata

Četvorogodišnja Valerija Takač se 1983. sunovratila sa desetog sprata solitera. Preživela je nesreću, odrasla i udala se.

Samog pada se ne seća, ali sve one bolničke slike i muke su joj još u glavi, kao ružan, maglovit san. Dvadesetdvogodišnja Valerija Takač, udata žena, dobra domaćica, samo ponekad, kad radoznali pitaju, kratko odgovori:

– Da, to sam ja. Ona devojčica koja je pala sa desetog sprata…

 

 

Valerija Takač je, povedena grajom dece na travnjaku ispred solitera, kroz metalne šipke na ogradi ljubopitljivo pogledala nadole. I kroz nevelik otvor između zida i prve „trbušaste“ šipke, poletela u ambis dubok 36 metara.

Komšija Stipan Letić je, gledajući kroz prozor, u sekundi uočio da je nešto proletelo nadole i čuo tup udarac. A onda je ugledao nepomično malo telo na travnjaku.

Stresao se od užasa, ali je skupio snage i strčao bosonog ispred zgrade. Valerija je ležala na leđima, bez svesti. Okrenuo ju je na bok i verovatno joj time spasao život. Snašao se i pozvao Hitnu pomoć.

Lekari subotičke bolnice su učinili šta su mogli i nesrećno dete uputili u novosadsku bolnicu. Pri padu Valerija je povredila karlicu, imala četiri preloma desne noge, unutrašnje povrede…

Sreća u nesreći je bila što je, dok je padala, devojčica zakačila neku od izbočina donjih terasa koje su je odbacile dalje od solitera. Tako nije pala na betonsku stazu nego na lanac između staze i travnjaka koji je još malo ublažio pad.

 

 

Posle nekoliko meseci lečenja Valerija se vratila kući, oporavljena, ali uplašena. Terasa, kao mesto odakle je poletela u ambis, nije ju više nikako privlačila. Pogotovu što su njeni roditelji tužili preduzeće „Integral“ koje je bilo izvođač radova na zgradi u subotičkom naselju „Prozivka“, u Ulici Ivana Milutinovića 85. Propisani otvor od trinaest santimetara širine bio je mnogo veći, osamnaest santimetara, što je bilo sasvim dovoljno da se krhka devojčica provuče i poleti nadole. Grešku su ispravili dodavši dopunske šipke i tako smanjili „prorez“. Posle nekoliko godina povlačenja po sudovima Takačevi su dobili spor i odštetu.

Valerija je izrasla u lepu devojku, završila školu i zaposlila se u radnji za proizvodnju kora za pitu.

 

 

Opširnije : Ilustrovana Politika (arhiva 2001.)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: