Osmi biofest u Subotici

Udruženje TERRA’S od 31. oktobra do 2. novembra 2012. godine, organizuje 8. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2012. koji se održava pod pokroviteljstvom Republike Srbije – Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, AP Vojvodine – Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Grada Subotice – Službe za lokalni ekonomski razvoj, privredu i poljoprivredu. Suorganizatori su SWG (Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi), GIZ (Nemačka organizacija za tehničku saradnju), OCS (Organic Control System – ovlašćena organizacija za kontrolu i sertifikaciju) i Otvoreni univerzitet Subotica.

U okviru BIOFEST-a održana je Međunarodna konferencija: „Organska poljoprivreda – dostignuća i perspektive na putu ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju“ koja je u skladu sa Studijom predstavljenom na Konferenciji Ujedinjenih nacija o održivom razvoju Rio+20. Studija je prikazala analizu scenarija za tri ključna sektora sa najvećim potencijalom za tranziciju ka zelenoj ekonomiji. Jedan od sektora je organska poljoprivreda čiji razvoj može da doprinese povećanju zaposlenosti, unapređenju javnih politika, većem učešću civilnih organizacija i promociji društvenog i ekološki odgovornog poslovanja.

Primere dobre prakse prezentovaće predstavnici civilnog sektora, članice Balkanske organske mreže – BON iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova*. Diskusija se nastavila uz predstavnike Ministarstava poljoprivrede ovih zemalja, a biće reči i o trgovini organskih proizvoda, kao i implementaciji zakonskih akata i njihovo usklađivanje sa standardima EU. Očekuje se prisustvo stručnjaka iz Austrije i Italije. Održaće se i Prvi koordinacioni sastanak Regionalne ekspertske savetodavne grupe u organskoj poljoprivredi.

 

Organizator je SWG, osnovana kao platforma za umrežavanje i regionalnu saradnju na Forumu poljoprivredne politike, koji je u junu 2005. godine održan u Makedoniji i Srbiji. U skladu sa međunarodnim sporazumom u martu 2009. godine, SWG je registrovana kao međunarodna, međuvladina organizacija čiji je sekretarijat sa sedištem u Skoplju.

 

U okviru Izložbene manifestacije učešće je uzelo 16 izlagača iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a od ove godine osim organskih proizvoda sertifikovanih od strane ovlašćene kontrolne organizacije, predstavili su se i proizvodi sa oznakama Geografsko poreklo i Izvorni proizvodi sa sela (sa organskim sirovinama).

U Galeriji Otvorenog univerziteta postavljena je Izložba fotografija, Strahinje Babovića, „Moj prvi organik obrok“, dece PU „Naša radost“. Uz podršku Gradske uprave, najmlađi Subotičani prvi u Srbiji konzumiraju organsku hranu. Iz kuhinje Predškolske ustanove „Naša radost“ distribuira se organski obrok u 41 vrtić i obdanište.

U okviru BIOFEST-a održana je i akcija sadnje sadnice japanske trešnje u 12 časova u obdaništu Zeka u naselju Gat i to u znak sećanja na oko 20 hiljada poginulih i nestalih, među kojima je bilo i dece.

 

Juićiro Omori, ataše za kulturu ambasade JapanaKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Sve pohvale za organizaciju Biofesta

     

  2. freelancer kaže:

    Pre 10-12 godina sam intervjuisao jednu žgoljavu Sarajku, sa prelepim krupnim očma. Pričala je ona meni o bio (a bio sam) hrani, ali uzalud. Ja sam gledao njene OČI! I sad… TERRAS i blablabla… Dobro.

OSTAVITE KOMENTAR