Osnovna škola “Đuro Salaj” dobija fiskulturnu salu

Osnovna škola “Đuro Salaj” više neće biti jedina škola u Subotici bez fiskulturne sale.  U protekle dve  decenije đaci ove škole nemaju adekvatno fizičko vaspitanje, jer kada je lepše vreme vežbaju u dvorištu, a zimi igraju stoni tenis ili šah. Sve je obradovala vest, kada de državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević najavio je da je dogovoreno šest miliona evra humanitarne pomoći za rešavanje problema migrantske krize, u okviru koje je predviđena i pomoć  lokalnim zajednicama.

os-djuro-salaj-teren

Direktorka OŠ „Đuro Salaj“ Mimica Andrić ne krije zadovoljstvo što je krajem oktobra saznala da je skoro rešen viđedecenijski problem. Nije želela mnogo da priča o samom projektu izgradnje fiskulturne sale, jer kako kaže za sada je sve u domenu “usmenog dogovora” i čeka konkretnije dogovore i potpisivanje ugovora.

“Ne mogu ništa zvanično da kažem, ali mi je državni sekretar Nenad Ivanišević prošlog petka potvrdio da će doći do rešavanja ovog problema. Šta da kažem. Godinama se borimo da dobije salu, preko 1000 konkursa je bilo ali nekako uvek izostane podrška za taj objekat. Do sada smo već imali četiri projekta, koja smo morali da preprojektujemo. 2013.godine nam je istakla građevinska dozvola za gradnju objekta, pa smo je sada ponovo obnovili. Biće to veliki dobitak za decu I školu, ali I grad, jer će objekat moći da koriste sportisti i rekreativci”, objašnjava direktorka OŠ “Đuro Salaj” Mimica Andrić.

Školu pohađa oko 380 učenika koji nastavu prate na srpskom i mađarskom jeziku. Borba za novu salu počela je 2000.godine i traje već 16 godina. Direktorka objašnjava da su i njeni prethodnici pokušavali da reše ovaj problem sa prostorom. Novi projekat je napravljen 2010/11 godine.

“Sala će biti smeštena u centralnoj zgradi škole na adresi Petefi Šandora broj 19. Ukoliko bude sve u redu, očekujemo da naredne godine počnu radovi”, kaže Mimica Andrić.

Projekat postoji, prostor i građevinska dozvola, ne dostaje samo novac. Izgleda da je i taj problem sada rešen.KOMENTARI

 1. anonimussu kaže:

  Nema ni Ekonomska Skola “Bosa Milićević”. Sramota

 2. Anonimni kaže:

  sa imenom i prezimenom Gyula Dietrich, kako su me zvali u skoli DJULUSH.
  Pre 55 godina zavrsio sam osmi razred, svih osam godina isao sam u ovu skolu.
  Na Bajskom putu bili su visi razredi dok su na ovoj lokaciji i to jos stara zgrada
  islo se od I. do IV razreda. Za danasnje pojmove i ove dve zgrade nalaze se u
  razlicitim mesnim zajednicama. Verovatno je i to jedan od razloga da nisu resili
  izgradnju fiskulturne sale. Sada se tesko mogu setiti sportista koji su ovde isli u
  skolu, a ipak postizali izvanredne rezultate. SPEHAR tenis, KOSANYI ROZSA
  gimnasticarka, KOVACSEVICS ERNEST fudbal, ima jos bivsih ucenika koji su
  i bez fiskulturne sale, vezbajuci na GATU, danas hipodrom – postigli uspeh. Kao i
  bivsi izvidjac, vezen i za muzicku sekciju, takmicio sam se i u saobracaju – moram
  da ukazem CSUVAJTE UCENIKE OD VRLO VISOKOG ZIDA, koji se pruza iz
  komsiluka, padaju ciglje, malter, a na malom dvoristu ima mnogo dece odmorom.

 3. srbenda iz b.topole kaže:

  Dok sam isao u Bosu Milicevic………isli smo na casove fizickog u Zrinjsko -Frankopanskoj.Kako sad stoje stvari nije mi poznato!!.A ima li neka skola bazen u sastavu hale za fizicko?????

 4. Sandra kaže:

  Na sta lici ovo dvoriste skole? Sramota!!!

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 8 =