Osnovni sud u Subotici imao pet onlajn suđenja

Rad sudova u vanrednom stanju je redukovan i održavaju se samo suđenja koja ne trpe odlaganje. Na Osnovnom sudu u Subotici do sada je održano pet onlajn suđenja koja se odnose na kršenje mere samoizolacije.

Osnovni sud  postupa u skladu sa zaključkom Visokog saveta sudstva, a to znači se ročišta i glavni pretresi u većini postupaka odlažu na neodređeno vreme do okončanja vanrednog stanja, za šta su građani i njihovi punomoćnici i dobili pismena rešenja.  Održavaju se samo ona suđenja koja ne trpe odlaganje.

Kada je u pitanju krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, odnosno konkretno kršenje mera samoizolacije, u protekle dve nedelje nisu vođeni ovakvi postupci, što govori o disciplini građana, dodaje naš sagovornik. Ipak ovakvih suđenja je bilo, i vođena su onlajn, odnosno putem video konferencije.

I obim rada Višeg suda je smanjen prema smernicama i zaključcima Vrhovnog kasacionog suda. Rad sa strankama sveden je na minimum, a održavaju se samo suđenja u hitnim postupcima. Takvih ročišta je od uvođenja vanrednog stanja bilo oko trideset.

Tehničke mogućnosti za onlajn suđenje imaju, ali do sada nije bilo potrebe za tim, dodaje portparol Višeg suda. Krivična dela za koja je ovaj način predviđen prvostepeno su u nadležnosti Osnovnog suda, a do Višeg eventualno mogu da dođu po pravnom leku.

Većina zaposlenih u sudu radi od kuće i time nadoknađuje sve ono što se nije stizalo tokom godine, što će doprineti ažurnosti u narednom periodu, zaključuju naši sagovornici. Ipak svi oni koji dolaze u sud ovih dana treba da znaju da je nošenje maski i rukavica obavezno, a zaštitnu opremu nose i zaposleni prilikom održavanja suđenja.

TV SuboticaKOMENTARI

  1. Ledenjak kaže:

    Pristale bi sudije da se rukuju i sa najvećim neprijateljem, samo da je koverta puna .Ništa bolje ni tužilaštvo što deblji, to prije zaborave.Dok na sirotinji slamaju kola ,jer njih je lako arčiti i namagarčiti.

  2. Zoran kaže:

    Sud je sablasno prazan , sudije uglavnom ne rade osim ako je u pitanju pritvor. Tek sledi zastoj posle vanrednog stanja…

OSTAVITE KOMENTAR