Osuda pritiska na medije na mađarskom jeziku

Medijska organizacija jugoistočne Evrope SEEMO osudila je danas politički pritisak na medije na mađarskom jeziku u Vojvodini, saopštila je ta organizacija.

 

SEEMO je podsetio da je direktor Radio-televizije Panon iz Subotice Rudolf Mihok smenjen 17. septembra. Među razlozima te smene naveden je i prekid direktnog prenosa manifestacije Dana Svetog Ištvana 20. avgusta, na Paliću.

 

 

Nacionalni savet Mađara je suosnivač Fonda Panonija, koji je vlasnik RTV Panon. Mihok je smenjen na inicijativu Upravnog odbora Fonda Panonija, a smenila ga je Skupština osnivača tog fonda.

 

Prethodno je 20. juna i glavni urednik Mađar Soa, jedinog dnevnog lista u Srbiji na mađarskom jeziku, Čaba Presburger smenjen jer je navodno neadekvatno izveštavao sa konferencija za štampu pojedinih stranaka.

 

U oba slučaja, te medijske radnike je otpustio Nacionalni savet Mađara. SEEMO je ukazao da Savet treba da zastupa interese nacionalne manjine, ali da, pošto su članovi saveta izabrani kao partijski predstavnici, oni umesto toga predstavljaju interese svojih stranaka.

 

SEEMO je naveo i da u Savetu dominira jedna politička stranka.

 

Ta organizacija je ukazala i da zakonski Savet deluje kao osnivač manjinskih medija na mađarskom jeziku, ali da ipak nije jasno šta su njegove obaveze. „Institucija koja je osnovana da bi štitila interese najveće nacionalne manjine u Vojvodini zastupa tako interese jedne političke partije“, navodi se.

 

„Oštro osuđujem politički pritisak na manjinske medije na mađarskom jeziku. Vreme je da se razmotri uloga nacionalnih saveta kao osnivača medija. Interesi stranaka nisu isto što i interesi javnosti“, ocenio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

 

Izor: RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 37 = 40

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: