Osuđenici sa grabljama i metlama u rukama

Prošle godine Osnovni sud u Subotici je izrekao 16 presuda kućnog zatvora i 117 društveno korisnog rada. Reč je o alternativnim sankcijama koje se od kraja 2010.godine sprovode u našoj zemlji. Što se tiče društveno korisnog rada kazne su propisane za lakša krivična dela za koja su osuđena lica dobila od jedne do tri godine zatvora ili novčanu kaznu. Za sada se dug prema društvu može „odraditi“ u preduzećima JKP „Čistoća i zelenilo” i d.o.o. „Park Palić”. Najviše osuđenika je svoj dug otplatio tako što je radio u Čistoći na mestima higijeničara. U Osnovnom sudu objašnjavaju da je veoma bitno da poslovi koji se daju ovim licima ne narušavaju ljudsko dostojanstvo. Od kraja prošle godine jedan izvršitelj svoju kaznu služi  i u d.o.o.“Park Palić” i bavi se čišćenjem i uređenjem Velikog parka i okoline.

.

Alternativne sankcije se u drugim zemljama odavno primenjuju, a kod nas je to dobro samo zato što su nam zatvori pretrpani i kako nezvanično saznajemo mnogi i čekaju da odsluže svoju kaznu. Osuđena lica dok se nalaze na društveno korisnom radu kontroliše poverenik Službe za izvršenje alternativnih sankcija koji je smešten u prostorijama grada. Kazna društveno korisnog rada može da se propiše za najmanje 60 i najduže 360 časova, a u slučaju da se iz nekog razloga prekine, kazna se zamenjuje zatvorskom gde se osmočasovni rad izjednačava sa jednim zatvorskim danom.

.

Krajem prošle godine direktor Uprave za izvršenje sankcija, Milan Obradović je rekao da je broj pritvorenih i osuđenih lica u Srbiji 11.225, dok su realni kapaciteti polovina od tog broja. 7.000 čine osuđenici, dok se oko 3,5 hiljade pritvorenika nalazi u poluotvorenom i otvorenom tretmanu. Obradović dalje objašnjava da je sistem alternativnih sankcija već zaživeo u pravosudnom sistemu Srbije i da trenutno ima osuđenika koji rade u javnom interesu.KOMENTARI

 1. Niko kaže:

  Ovo je odlicna stvar! Barem u necemu da se priblizimo Evropi, jer se tamo tako odavno radi. Drustveni koristan rad je obostrano dobar i nisu svi kriminalci koji moraju u zatvor, jer tamo koji nemaju kriminalni dosije jako tesko podnose zatvor.

  Pozdravljam ovakvu vrstu „Zatvora“

 2. sta je radite dzabalebarosi :))

 3. Iby P. kaže:

  U anglosaksonskom pravnom sistemu Mandatory community service and  volunteering se  od 1966 uspesno primenjuje u severnoamerickom pravnom sistemu, pretezno kao kazna za saobracajne prekrsaje.Takodjer se izrice kao nadopuna druge kazne tzv.“ kriminalcima belih kragni“ maloletnim delikventima ili kao kazna za manja krivicna dela.  Osudjenici se najcesce uposljavaju u drzavnim ili non-profitnim organizacijama za ciscenje i odrzavanje parkova, skupljanje smeca pored puta ili u gradu, pomazu u raznim domovima.   Work Release and Weekend Sentencing – sto znaci odlazi na posao (da bi ostvario primanja – neophodna za izdrzavanje njegove porodice) a ostalo vreme je u zatvoru – se primenjuje obicnu u dva slucaja: kao kazna za teze saobracajne prekrsaje. Na ovaj naci se omogucava zarada prihoda, a u isto vreme zaradjuje i nadoknadjuje troskove zatvora drzavi (Interesantan program, jer ovako mnogi zatvor ne bi smatrali „letovanjem“ – a mislim da je veoma inteligentno smisljen prisilni rad) Tezim delikventima, povratnici,ma ili osudjenim za trgovinu narkoticima se nemoze izreci ovakva mera. Ova kazna u isto vreme daje mogucnost strucnog osposobljavanja za neke vidove zanata – i deo su programa za „povrat u drustvo“.

  U severnoamerickom pravnom sistemu postoji sirok spektar opcija kaznjavanja, monitorovanja, a i zaposljavanja prekrsioca zakona.

  Mislim da je mali korak, ali bar pokazuje tendeciju promena. Zahvaljujuci ovakvim programima bi se grad zaista mogao drzati cistim.

OSTAVITE KOMENTAR