"Osveženje Rubensa" i Portret Vladimira Pištala

U Gradskoj biblioteci u ponedeljak 31. maja, sa početkom u 18 h, održaće se izložba slika Bojana Cvetkovića "Osveženje Rubensa" – Pomisao na otmicu Evrope.
Bojan Cvetković je rođen u Kuli 21.10.1975.godine. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu smer slikarstvo, u klasi profesora Milana Blanuše.
Finalista je "FUNKSHION" konkursa 2003. za SCG u kategoriji SLIKARSTVO, sa žirijem u sastavu: Jovan Ćirilov, Biljana Srbljanović, Mrđan Bajić, Dragana Ognjenović, Ivanka Zorić, Predrag Nešković, Kosta Krsmanović. U konkurenciji 350 slikara iz SCG, jedan je od izabranih 5 finalista.

Istog dana, na istom mestu, u 19h organizuje se Portret Vladimira Pištala, autora romana nagrađenog Ninovom nagradom i nagradom Narodne Biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu.

Uvodna reč: Dragan Rokvić, Jelena Birovljev
Govore: Vladimir Pištalo i Nenad Šaponja
Povod: "Odabrana dela " (Agora)

Vladimir Pištalo je rođen 1960. godine u Sarajevu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD na temi višestrukog identiteta srpskih iseljenika – srpskom, američkom i jugoslovenskom. Radi na Beker koledžu, u Vusteru, Masačusets, gde predaje svetsku i američku istoriju.
Objavio je poetske proze Slikovnica (1981), Noći (1986) i Manifesti (1986), zatim novelu Korto Malteze (1987), poetsku prozu Kraj veka (1990), zbirke priča Vitraž u sećanju (1994) i Priče iz celog sveta (1997), biografiju Aleksandra Makedonskog Aleksandrida (1999), roman Milenijum u Beogradu (2000) i O čudu (2002). Francuski prevod romana Milenijum u Beogradu bio je u najužem izboru za prestižnu godišnju nagradu "Femina" za najbolji prevedeni roman na francuski jezik prošle godine.
Za roman "Tesla, portret među maskama" nedavno je u Beogradu dobio značajnu srpsku književnu nagradu: NIN – ovu nagradu za najbolji roman godine u 2008. godini. "Pištalov roman prati životnu putanju Nikole Tesle na neobičan i za našu kulturu potpuno nov način, izbegavši tradicionalnu vizuru sukoba našeg naučnika s avetima američkog merkantilizma i napisan je poetskim stilom sa mnogo epifanijskih trenutaka, uz niz izvanredno oblikovanih sporednih likova", navodi se u obrazloženju žirija, kao i to da je u korist romana o Tesli, presudila Pištalova "poetska slikovitost, izvrsno poznavanje istorijskih činjenica i Teslinih vizionarskih ideja", U beogradskom časopisu "Vreme", ciji je Vladimir Pištalo dugogodišnji saradnik, zapisano je: Nagrađeni roman, inače, predstavlja lirsku biografiju Nikole Tesle u kojoj pisac prati život našeg poznatog pronalazača i naučnika, preplićući dokumentarnu građu sa "pečalbarskim" pričama i usmenim kazivanjima iz rodne Tesline Like, da bi, u svom svojstvenom stilu, oslikao psihološki profil svog junaka.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: