Otkriće molera firme Yumol

Radnici firme iz Subotice “Jumol” kojoj je poveren posao rekonstrukcije Gradske kuće u Kikindi, tokom struganja starih zidova naišli su na zanimljivo otkriće.

yumol subotica (4)

– Iznenada su počele da se pojavljuju prelepe slike, pretpostavili smo da je reč o vrednim i umetničkim slikama, pa smo obavestili nadležne da se dalji radovi rade sa preciznošću kako ne bismo oštetili ova vredna umetnička dela – kažu nam iz firme “Jumol”.

Stručnjaci Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice pažljivo prate i nadgledaju ovu restauraciju kako bi se sačuvao prvobitni izgled Gradske kuće i slike koje su pronađene kada je skinut prvi sloj.

yumol subotica (1)

– Pronađeno je osam zidnih slika – ulje na platnu koje smo pronašli u svodu iznad glavnog stepeništa. Slike potiču iz 1899. godine i prema našim procenama delo su majstora koji ih je radio po završetku gradnje ovoga zdanja. One su eklektičke i vrlo su vešto naslikane. Oslikavaju manir toga doba, najpre smo uradili njihovu konzervaciju, postojeće smo stanje ufiksirali, izvršen je retuš, lakirane su, te mogu još dugo da krase zidove Gradske kuće – rekao je Goran Bolić, restaurator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.

yumol subotica (2)

Pretpostavlja se da vredne slike postoje i u delu zgrade gde se nalazi svečana sala, te će se obnovi ovoga dela pristupiti pažljivo kako se ne bi oštetile. Radovi se obavljaju pod stručnim nadzorom konzervatora i restauratora Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, pored restauracije slika, oni će urediti i zidnu dekoraciju.

Gradska kuća u Kikindi podignuta je 1894.godine, građena je kao varoška kuća i bila je jedan od reprezentativnih objekata austrougarske administracije, od ostalih građevina izdavaja se pre svega zbog lepote, monumentalnosti, raskoši i romantizma.

-u-Kikindi-1-620x350

kikinda.org.rsKOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Ovo zdanje u Kikindi je tek sada dobilo na vrednosti. Sreca pa je sve sacuvano.

  2. rax kaže:

    prekrecili komunisti

  3. Istina kaže:

    Koji li je to kreten naredio da se prekreci..

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 7 =