Otkrivanje spomenika Ivanu Antunoviću 15. oktobra

Hrvatsko nacionalno veće u Srbiji, Katoličko društvo Ivan Antunović i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizuju svečano otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću 15. oktobra, na dan kada Katolička crkva obeležava dan svete Terezije Avilske, zaštitnice Grada Subotice.

Kako je najavljeno iz HNV-a, spomenik biskupu Ivanu Antunoviću koji je živeo od 1818. do 1888. godine, podiže se u parku pored katedrale u Subotici povodom dva veka od njegovog rođenja.

Organizatori navode da izgled spomenika pokazuje centralnu životnu misiju Antunovića kao sveštenika, a izliven je u bronzi, u prirodnoj veličini i sedećem položaju.

Autor spomenika je Bernard Pešorda, akademski vajar iz Zagreba.

Početak svečanog programa biće u 15 časova, a podizanje spomenika su pomogli Prvostolni kaptol zagrebački, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska biskupska konferencija, Osječko-baranjska županija, Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i privatni dobročinitelji.

TanjugKOMENTARI

 1. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Jel Ivan Antunović bio Hrvat jel Bunjevac?

 2. Bunjevac s' dusom kaže:

  Fuj lopovi,kradete od Bunjevca,imate vi vase rvate.No,nemate na koga biti ponosni.Vucicu ti si sramota ponosnih Srba.Ti si nistavilo,Bunjevci te vise ne smatraju za svog predsednika!!!

 3. Mare kaže:

  U Subotici nista novo. Vec par godina sve mora imati nacionalni predznak. Nije bitno da li je srpski, hrvatski, madjarski, bunjevacki,… koji god. Drugacije ne moze!
  Nikada Subitica nije bila ovako nacionalno podeljena. Sto i ne cudi, kada vidimo da Suboticom upravljaju samo nacionalisticke stranke.

 4. Imri. kaže:

  @ Mare . Mala ispravka ,samo srpske i mađarske nacionalističke stranke…

 5. Miki kaže:

  @ Bunjevac s’ dusom ,Bravo ,ti si naš …na sledećim izborima ‘Vučić je GOTOV ‘…

 6. bać Nesto kaže:

  Ovo je lijepa vijest.Slijedeći korak mora biti otvaranje Hrvatskog školskog centra

 7. bilojezaočekivati kaže:

  popovi odyebali Bunjevce

 8. jasso kaže:

  bilojezaočekivati—–Slušo sam danas velikog bunjevca i njegovu švalerku kako kukaju da neće biti spomenuti i traže zabranu otkrivanja tog spomenika i umesto što trpaju novce koje dobiju od velikog vođe u svoje džepove,zašto nisu ponudili određenu svotu pa da i autohtoni bunjevci učestvuju u izradi tog spomenika i budu spomenuti,nego lakše je ovako samo kukati,jao jadni mi ne poštuje nas niko ni pet % ,tako da nisu popovi odj**ali bunjevce,nego oni sami…… .

 9. YU kaže:

  Mnogi investitori širom sveta, usled aktuelnih dešavanja ulažu novac u investiciono zlato. Cilj jeste da zaštite svoj kapital od inflacije, kojoj su izložene najzastupljenije valute – dolar i evro. A MI U SPOMENIKE, KOLIKOĆE SE DIĆI U SUBOTICI I U SRBIJI’ MI ULAŽEMO U USPOMENE.

 10. Pera kaže:

  Mržnji, diskriminaciji i progonu u “suživotno” “tolerantnom” “multikulti” “gradu” nema kraja.

 11. Bunjevac kaže:

  Nije biskup Ivan Antunović “bunjevački Dositej Obradović” kao što kaže onaj poludebilni muzač krava iz Bajmoka nego bunjevački Juraj Dobrila!

 12. Bunjevac kaže:

  Pera to što kažeš je istina,međutim,problem je u tome što je generator svega tog cirkusa država.

 13. Pera kaže:

  @Bunjevac

  Nije država nego “odabrani narod”, pretendent na vlasništvo nad svim “državama”. I ti si njihov sa “tvojim” agitovanjem za kroato-bačko-bunjevce. I Ivan Antunović je njihov.

 14. Anonimni kaže:

  Pera
  NIJE VAM DOSTA ŠTO VAS JE OSTALA ŠAKA JADA A JOŠ SE DELITE.
  Antunović, Ivan (Kunbaja, 19. VI. 1815. – Kalača, 13. I. 1888.), kalački kanonik i naslovni biskup bosonski, pokretač tzv. zakasnjelog preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima, publicist i prozni pisac. Poticao je osnivanje i podupirao rad Kalačke štedionice, Dobrotvornoga ženskog društva, Kalačke čitaonice, Vodne zadruge te Gospodarskog društva Bačke županije, a zahvaljujući njegovoj financijskoj potpori školovalo se dvjestotinjak mladića iz siromašnijih obitelji.
  OVO JE BITNO O ANTUNOVIĆU.

 15. Trecoredac kaže:

  Evo Jutarnji list pise da na otkrivanje spomenika dolazi ministar vanjskih poslova Hrvatske sto znaci da Bajicevci tamo nemaju sta traziti

OSTAVITE KOMENTAR