Otkriven spomenik Drenu Mandiću

Danas je u parku Dudove šume zvanično otvoren i otkriven spomenik našem alpinisti Drenu Mandiću koji je 1.8.08. poginuo prilikom uspona na vrh K2. S obzirom da je tradicija da se telo poginulog ostavlja na planini koju je pokušao da osvoji, ovo je jedino mesto gde će dolaziti njegovi najbliži ali i njegovi poštovaoci da mu odaju počast.

Slika

– Još pre 10 godina, tačnije 2002. godine, kada smo započeli saradnju sa alpinistima Vojvodine, sportistima netipičnim za ovo područje, cilj je bio da se afirmiše ovaj sport i da se ovi sjajni sportisti dokažu. Sigurno je da je tokom tih deset godina bilo dosta prilika da se njihove aktivnosti proslave i rezultati obeleže. Žao mi je što je prerana smrt Drena danas povod da se mi ovde okupimo, ali neka ovaj spomenik bude podsticaj mladim ljudima da se, sa jedne strane bave ovim sportom punim adrenalina, a sa druge strane da im bude upozorenje da kada žele da ostvare svoje snove budu izuzetno oprezni – izjavio je Modest Dulić, sekretar za sport i omladinu.

Slika

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić izjavio je da je prva pomisao kad je čuo za ovu tragičnu nesreću bila izgradnja spomenika, znajući za tradiciju da oni koji stradaju u usponu uglavnom ostaju na planini. " Iz tog razloga ovaj spomenik je mesto gde će porodica i prijatelji moći da dođu i da se prisete svog prijatelja, kao što to drugi ljudi rade obilazeći spomenike na groblju."

SlikaKOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Da podsetimo, nesreća u kojoj je stradao Dren desila se 01.08.08 oko 11 i 15 sati na 8150 metara visine, prilikom uspona na vrh K2.
    U tom trenutku Iso, Dren i Pedja i visinski nosač Husein, zajedno sa velikom grupom penjača, bili su na kraju najtežeg detalja završnog uspona koji se zove Botlnek. Dren je, u želji da zameni mesto sa penjačem koji je išao iza njega i napravi pauzu radi zamene boce sa kiseonikom, otkopčao osiguranje sa fiksnog užeta. U tom trenutku je došlo do naglog pomeranja užeta, Dren je izgubio ravnotežu, pao je niz veoma strmu stenovito-ledeno-snežnu padinu sve do 8020 m. gde se telo zaustavilo.

    Slika

OSTAVITE KOMENTAR

56 + = 62

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: