Otkriven spomenik u Novom Žedniku

Otkrivanjem spomenika dobrovoljcima iz I Svetskog rata, koji su ovde naseljeni, Mesna zajednica Novi Žednik proslavila je juče svoju slavu Duhove ili Svetu Trojicu, odnosno Dan Mesne zajednice. Proslavi su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, crkve i meštani. Bila je to jedna od brojnih kulturnih i sportskih manifestacija koje prate proslavu dana sela.

zednik

Spomenik je delo  subotičkog vajara Save Halugina, a za njegovo postavljenje zaslužni su donatori, članovi Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka i poštovalaca od 1912. do 1918.

„Dugo smo čekali na spomenik, skoro sto godina. Možda je i dobro što ga podižemo baš u ovom trenutku jer šaljemo dve poruke. Prva je da su solunski borci simbol heroizma i požrtvovanja, a druga da ostajemo verni patriotizmu i slobodarskoj tradiciji“, rekao je Žarko Anđelić iz Udruženja.

Spomenik je otkrio Rajko Vujnović, sin solunskog dobrovoljca koji je bio nosilac ordena Karađorđeve zvezde.

novi zednik1 (1)

novi zednik1 (2)

n zednikKOMENTARI

 1. delija kaže:

  moje selo drago!!!
  pozdrav za Cekice!!!

 2. Kum kaže:

  Trebalo bi za dve godine, povodom 100 godina oslobodjenja Subotice organizovati veliku manifestaciju i mozda prebaciti spomenik iz Puskinovog parka na neku atraktivniju lokaciju, napr ispred gimnazije….

 3. i kaže:

  Kum
  Oslobadjanja ? Od cega? Ja mislim za stogodisnjicu da se svi zajedno okupimo i napravimo neko bdenje , parastos il sl u znak zalosti. Nekazem onima koji su dosli iz neke vukoj…e dobili zemlju, kucu i sve pride to treba da je sretan dan.

 4. bac vranje kaže:

  A ko nas je to bio okupirao kad smo se oslobadjali i kada, molim te otvori mi oci!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

62 + = 69

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: