Otkrivena spomen ploča na korzou

Na adresi Korzo 11 gde je nekada stanovao, danas je u Subotici otkrivena spomen ploča Beli Garaiju, teatrologu i reditelju, dobitniku Sterijine nagrade, rođenom na današnji dan pre 125 godina.

Pannon RTV

Bela Garai rođen je 1897. godine u Subotici, gde se upoznao sa svetom pozorišta, i gde je započeo svoju profesionalnu karijeru koju je nastavio na prostoru današnje Mađarske. Kući se vratio 1924. godine kako bi ponovo organizovao dramsku grupu u „Nepkeru” gde je igrao i režirao. Od 1945. godine bio je jedan od osnivača ansambla Narodnog pozorišta, tu glumi i režira. I nakon odlaska u penziju ostao je aktivni učesnik i stvaralac kulturnog života Subotice.

Pannon RTV/Soós Georgina

Život i profesionalna karijera Bele Garaija u velikoj meri vezuje se za njegov rodni grad Suboticu. Decenijama je živeo u kući na adresi Korzo 11, te je otuda na fasadu ove kuće i postavljena spomen ploča u njegovu čast.

Pannon RTV

 KOMENTARI

 1. Adrijana kaže:

  Lepo je i da se i nekom subotičaninu oda počast.

 2. Com kaže:

  Lepo je sve što je vezano za našu kulturu i istoriju ovekovečiti. Nekome sigurno nije po volji, pa će naći zamerke bez ikakvih argumenata.

 3. ACITOBUS kaže:

  Felhivom a figyelmet Garai ur könyvére „Ekhósszekértől a forgószinpadig“ amely a szabadkai szinjátszás tőrténetérol szól.
  Volt szerencsém ismerni Garai urat, a leányát és az unokáját.

  • ACITOBUS kaže:

   Hvala lepa za minuse. Ako vam se ne svidja pa udostojjte se da to i napišete.

 4. Croat kaže:

  Com eto meni je puna kufer bronzanih spomenika plaketa i sl, to je zadnje sto nam treba u zivotu. KOLOMPAR GUSTIKA reaguj!

 5. Jedna druga galaksia kaže:

  @ Croat

  Mogu potpuno da razumem tvoje frustracije, ali ipak moras prizati da se je ovde okupio jedan savim drugaciji svet u odnosu na onaj koji se okupio nedavno ispred Jadrana.

 6. 024 kaže:

  Spomenici i ploče su lepo obeležje, ali ih imamo dosta. Bolje te pare davati za bolesne i beskućnike. Sve drugo može da pričeka.

  • Hektor kaže:

   Bolesnika i beskucnika ce uvek biti, ne moze kulturni zivot ostalih da stane zbog njih.
   Nije bit problema da se nema para za njih, vec je bit u prioritetima i raspodeli novca iz budzeta.
   Nekada se uhvatim za glavu i cudim otkuda toliko mnogo para u budzetu i kako taj novac neki olako rasporedjuju i trose.

 7. Pozorište u srcu kaže:

  @Jedna druga galaksia
  Slažem se sa Vašom konstatacijom, ovde su se okupili iskreni poštovaoci lika, dela i rada Garai Bele, odali su mu priznanje i počast postavljanjem skromne, ne previše upadljive spomen ploče na zid kuće gde je on nekada živeo.
  A ono okupljanje ispred Jadrana je većinom bila teledirigovana masa koja se tada okupila po službenom zadatku, neki oterani sa radnih mesta da povećaju brojnost ljudi na tom događaju.

 8. Croat kaže:

  Jedna druga galaksija slazem se sa tobom.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: