Otkud ime Plavi golubovi i BLUE MARINES

Ono „Plavi“, jasno je, proizilazi od plavih dresova, stoga je pravo pitanje: otkud ono „Golubovi“ ?
Upravo od NIJANSE plave, kakvi su bili originalni Spartakovi dresovi – GOLUPČIJE PLAVE.

U slavno vreme fudbalskog kluba Spartak, četrdesetih i pedesetih godina, dresovi su imali tu neobičnu nijansu i bele rukave. Nalik tradicionalnom Arsenalovom dresu, naravno, različite osnovne boje. Vremenom je ta golupčija plava nestala a stare slike su crno bele. Tu boju još jedino imamo na velikom transparentu BLUE MARINES, na ogradi severne tribine.

Slika

Osnivači navijačke grupe Blue Marines kažu da su početkom 1989. godine, ideju dobili iz jednog italijanskog tifo magazina. Na jednoj fotografiji sa utakmice „Kalča“ videli su navijački transparent sa tim natpisom. Danas je teško znati da li je to bilo: Marinci – kao rod vojske, ili je reč o BLUE MARINE – marinskom plavom – nijansi plave boje.

 

Golupčija plava

Slika

Marinska plava
Slika

Ima primera među poznatim klubovima i reprezentacijama, da se oduvek drže tradicionalnog dresa i da se od toga vrlo retko odstupa. Ponekad se pak proizvode serije „retro“ dresova iz slavne prošlosti, ne bi li se ona prizvala. Retro dresovi se mogu dobiti i u prodavnicama navijačkih rekvizita. Kod nas, Zvezdin shop prodaje one iz 1991. godine. Englezi su na EP 1996. godine, na utakmici protiv Nemačke („bitka za Britaniju“) , istrčali u crvenim dresovima, koje nisu nosili od 1966. kada su osvojili svetsku krunu. Naša reprezentacija se odrekla plave boje, koju imaju još jedino Francuska i Italija, i opredelila se za crvenu. Ubrzo se shvatilo da „pola sveta“ nosi tu boju. Suočili smo se sa nedostatkom identiteta.

U pravcu izgradnje čvršćeg identiteta trebalo bi da ide i subotički FK Spartak. Inspiraciju treba tražiti upravo u riznici bogate tradicije. Svako ko drži do sebe, drži i do svog pedigrea. Onaj ko ga nema, nastoji da ga stvori.

Slika
Živeo drug Staljin !

Pođimo recimo, od godine osnivanja kluba. Na grbu stoji – 1945.  Klub koji je već postojao – ŽAK, tada je samo promenio ime. Ostali su isti igrači, teren, boja i pokrovitelj – Željeznica. Sve ono što čini jedan klub.

Evo kako je bilo : ŽAK (Željezničarski atletski klub), osnovan je 1921. godine i ubrzo je postao najjači tim u gradu a zatim i prvoligaš. Posle oslobođenja, odigrali su jednu turneju po Srbiji, kada ih je na povratku sačekala direktiva da se predratni klubovi rasformiraju i osnuju novi. Fudbaleri ŽAKa su se sastali u BUDŽINOJ MIJANI i odlučili da to bude Spartak. FK Bačka je postala ZVEZDA ali su se krajem šezdesetih vratili svojim korenima iz 1901.

Sportsko društvo Spartak je ubrzo postalo najveće u Jugoslaviji, sa najvećim brojem sekcija koje su do sada sakupile bezbroj titula. ŽAK pripada istoriji. Ali bez njega, istorija nije kompletna i godina 1921. pripada Spartakovom grbu.

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. kum 1989 kaže:

  marines kao rod vojske , a blue zbog boje dresova u martu 1989 kad su se osnivale navijacke grupe sirom tadasnje Juge sve ostalo je slucajnost i istorija ( prva zastava blue marines je bila tamno plava sa istim ovim slovima i u sredini sa munjom velicine 15-20 metara)

 2. Grafičar kaže:
  kum 1989 napisao:marines kao rod vojske , a blue zbog boje dresova u martu 1989 kad su se osnivale navijacke grupe sirom tadasnje Juge sve ostalo je slucajnost i istorija ( prva zastava blue marines je bila tamno plava sa istim ovim slovima i u sredini sa munjom velicine 15-20 metara)

  Malo toga me vezuje za SPARTAK, ali… – POSLE oslobođenja krenuo je sportski život u gradu. Stvaranje SPARTAKA vezano je za ime Jovana Mikića – ali fuzijom dosta je klubova nestalo, za SD Radnički znam da je sve sekcije PREDAO i što je bilo i razumljivo. I od toga doba se Subotica spominje kao grad sportova sa najviše sekcija, disciplina i po masovnosti. BOJA je nasleđena pre 1945. godine, a preuzeta je od ŽAK-A, navodno Pipko Kopilović ili Mahajlo Sele su ove prve dresove doneli i novo stvoreni fudbal. klub SPARTAKA SPARTAK ili Špartak pitam vas ko u Keru, na Bajnatu ili u Šandoru nije imao plave golubove, pa ih donosio u njedrima na prvenstvene utakmice i kada je pao gol, iste ptice su pustili koji su se vraćali svojim jatima kući. I ja sam bio vezan za fudbal, ali sve se zamaglilo kada je Čonč izjednačio rezultat na 4 – 4. Spartak se u nekoliko navrata vraćao u prvu ligu, a danas imamo ovu MALU LIGU – videćemo.
  Slika

 3. Lansky kaže:

  Kako je nestao ŽAK  a  nastao Spartak

  Isečak iz „Slobodne Vojvodine“  1945. god.

 4. FkpCascais kaže:

  A kad smo vec kod boja, Srbija bi trebala da igra u belom (tipa Real Madrid), od BELIH orlova…

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: