Otvara se akademija za obuku negovatelja

U Subotici će biti otvoren Regionalne akademije za obuku negovatelja, najavio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, nakon obilaska Gerontološkog kluba “Centar 1”.

Centar će biti otvoren kao deo projekta “Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru regionalne gerontološke mreže”, po programu “Interreg IPA” prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska.

obilazak-2-jpg_660x330

RTV

Odobrena su sredstva u visini od 600 hiljada evra, a od toga je 300.000 evra namenjeno Subotici.

U junu se očekuje potpisivanje ugovora o realizacija projekta kojim je predviđena kompletna rekonstrukcija Gerontološkog kluba “Centar 1”. Pored toga, rekonstruisaće se i partnerske ustanove u Apatinu, kao u Osijeku i Đakovu.

“Oko toga smo se okupili sa zajedničkim zadatkom da standardizujemo neke usluge koje se pružaju na ovim prostorima, odnosno da postavimo zajedničke okvire za pružanje tih usluga”, rekao je Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra Subotica.

Državni sekretar u resornom ministarstvu, Nenad Ivanišević, najavio je da će Regionalna akademija za obuku negovatelja biti otvorena u Subotici i to na jesen.

“Važno je da će se to raditi po standardima EU. Dakle, svako od tih negovatelja koji završi tu obuku moći će da konkuriše ravnopravno na tržište rada u region, što mislim da je prvi ovakav slučaj”, istakao je Ivanišević.

Domaćin Gerontološkog kluba “Centar 1”, Bojan Sarić Lukendić, kaže da pružaju korisnicima niz usluga.

“Gerontološki klub “Centar 1″ otvoren je maja 1979. godine i broji 1790 članova, od kojih je oko 400 aktivnih”, objašnjava domaćin.

U toku izvođenja radova Gerontološki klub “Centar 1” biće zatvoren, a korisnicima i članovima u tom period usluge će biti pružene u najbližem klubu. Projekat traje dve godine.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR