Otvara se ambulanta za demencije

Subotička Opšta bolnica uskoro će dobiti i ambulantu za demencije, što je novina u zdravstvenoj praksi u našem gradu. Ambulanta će prema rečima dr Nade Vasković Maravić, načelnice odeljenja psihijatrije u bolnici, biti otvorena u najskorijem roku, a nastala je kao potreba u radu lekara u Dispanzeru za mentalno zdravlje i u Neurološkoj ambulanti jer je sve više starog stanovništva.

dr Nada Vaskovic

dr Nada Vasković Maravić

Alchajmerova bolest je prema rečima lekara, najčešći uzrok demencije koji se u najvećem broju slučajeva javlja kod starijih od 65 godina, mada se može javiti i kod mlađih osoba. Razvija se više godina, a zaboravnost, gubitak kratkotrajnog pamćenja, ponavljanje pitanja, gubitak interesovanja, problemi u pronalaženju reči, samo su neki od simptoma sa kojim se svakodnevno suočavaju ljudi oboleli od demencije i Alchajmerove bolesti.

U Srbiji se, a slična situacija je i u Subotici, iz godine u godinu beleži sve veći broj obolelih od Alchajmerove bolesti. Njihov broj se na svakih 20 godina udvostručuje, a procene su da će 2050. godine dostići 116 miliona.  Leka za ovo oboljenje mozga, još uvek nema, ali ono što je važno znati je da rano dijagnostikovanje i rano započinjanje terapije, ublažava postojeće simptome i odlaže pojavu novih simptoma.  Iz tog razloga je i nastala potreba za otvaranjem Ambulante za demencije u subotičkoj Opštoj bolnici.

– Pacijenti sa kognitivnim smetnjama zahtevaju više vremena za pregled od predviđenog u redovnim ambulantnim uslovima, kako zbog otežanog dobijanja podataka od samog pacijenta, tako i zbog potrebe detaljnog razgovora sa članovima porodice, a potom i neurološkog pregleda koji podrazumeva i popunjavanje određenih testova kojima procenjujemo pamćenje, mogućnosti rešavanja složenih zadataka i druge sposobnosti bolesnika. U okviru ambulante pacijenti će biti pregledani i od strane psihijatara, čija je pomoć u diferencijalnoj dijagnozi dragocena – navodi dr Nada Vasković Maravić, načelnik odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici Subotica.

Troškovi otvaranja buduće ambulante za demencije u subotičkoj bolnici su minimalni, stručnjaci postoje, te je prema rečima nadležnih, sve spremno da ambulanta u najkraćem roku i počne sa radom. Prednosti njenog postojanja su brojne a među najznačajnijima prema tvrdnjama lekara su što oboleli i rodbina neće više morati da čekaju na pregled, jer će praćenje pacijenata i terapijski učinak biti mnogo redovniji i bolji. Ambulanta za demencije je u našem najbližem okruženju, ne tako davno, otvorena u Bolnici u Somboru.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Lenin kaže:

  Šta sam ono ‘teo reći… ?

 2. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Jeste Lenine, to je kod vas bas veoma izrazen problem, jer ste malo Lenin, malo Safet, malo Anonimni, malo JAPAJA, malo ostalih 70% „forumasha“.

 3. Lenin kaže:

  Kad bolje razmislim. možda sam ja i stormwatch.Ako jeste onda sam stvarno ćaknut do daske!Toliko gluposti napisati čak i mene fascinira.Alli sam nešto malo zatajio,jer u dva članka o migrantima nisam napao sebe!?Lele… 😀

OSTAVITE KOMENTAR

+ 78 = 84

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: