Otvaranje nove građevinske sezone

Vrednost izvedenih građevinskih radova izvođača iz Srbije opala je u četvrtom kvartalu prošle godine, za 8,5 odsto u odnosu na isti kvartal 2012. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

 

Od ukupne vrednosti izvedenih radova, čak 45,4% se realizovalo u Beogradu. Njega prate Zlatiborski okrug sa 14,5% i Južnobački sa 10%, dok su svi drugi okruzi na ispod 3% od ukupne vrednosti izvedenih radova.

 

Situacija u Subotici je veoma loša. Primetan je veliki pad investicija koje se finansiraju iz budžeta grada, pokrajine ili republike, što će sasvim sigurno ostati trend i u 2014. godini. Investicije koje zavise od političkih okolnosti će mahom biti odlagane što je posledica slabog priliva sredstava iz republičkog budžeta i dodatnog pražnjenja gradskog budžeta odredbama Vlade od maja prošle godine.     

 

Takav trend će se odraziti i na privatne investicije koje još uvek odolevaju trenutnoj situaciji u gradu. Izgradnja fabrike Kalcedonija i početak gradnje fabrike Svarovski u industrijskoj zoni Mali Bjamok, izgradnja podnog skladišta u Aleksandrovu, nove fabrike u okviru Veterinarskog zavoda Subotica, hale "Tehno coop-a", te igradnja hale u Ložinjskoj a u kojoj je smešten "Lomax" donekle su popravile sliku u gradu. Pitanje je u kojoj će se meri graditi tokom predstojeće građevinske sezone.

 

U stanogradnji se beleži trend stagnacije u poslednjih nekoliko godina, sa tom razlikom što će 2014. godina biti posebno teška jer su odlukama Vlade ukinute subvencije za kupovinu prvog stana. To će dodatno otežati prodaju i sigurno smanjiti aktivnost u izgradnji. Investitori se boje ulaska u posao na izgradnji velike kvadrature, pa se često opredeljuju za manje projekte ili odlažu početak izgradnje. Za sada postoje najave o pokretanju nekoliko gradilišta u gradu i to u Ketrvarošu, Prozivci i Radijalcu, ali sa mogućnošću odlaganja. 

 

Braće Radić

Brace-Radic

Potencijalno gradilište locirano na uglu Frankopanske i Sanske

Frankopanska

Frankopanska2

Inkomerc u Frankopanskoj završava svoju zgradu. Preostali su zanatski radovi.

Frankopanska-inkomerc

Završni radovi u Henrika Sjenkeviča

Henrika-Sjenkevica

U Kireškoj

Kireska

Unutrašnji radovi i u Plitvičkoj ulici

Plitvicka

Zgrada u Vase Stajića čeka fasadu

Vase-StajicaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Ova zgrada mi je zanimljiva. Jednostavna je ali ima stilska obeležja ovog vremena. Jedino mi nisu jasni ti mali prozori na gornjem spratu. Mora da to predstavlja kobajagi potkrovlje.

   

 2. zorandjala kaže:

  Stvarno ti mali prozori deluju zbunjujuce po terasi bi se reklo da je stan a po prozoru spajz i kupatilo.

 3. Sion kaže:

  Zgrada u Vase Stajica izgleda da se gradi u punoj brzini. 

 4. Esteban kaže:

  Zna li neko sta ce biti sa zgradom pozorista tj. kad ce se nastaviti izgradnja ? 

 5. djomla kaže:

   

  Esteban:

  Zna li neko sta ce biti sa zgradom pozorista tj. kad ce se nastaviti izgradnja ? 

   

  To jos nije sigurno. Generalno se tokom prosle godine islo na to da se posao oko raspisivanja tendera sa pokrajine prebaci na grad, tacnije oformljenu radnu grupu. To nije uobicajna stvar, jer uglavnom pokrajina za sredstva koja ona izdvaja raspisuje javnu nabavku, ali se u ovom slucaju odstupilo od tog pravila. 

  Medjutim, od dolaska novog gradonacelnika radna grupa je stavljena u stanje hibernacije. Clanovi nisu zamenjeni ali se i ne pitaju mnogo sta. 

  Potvrdu takvog stanja mozete videti na terenu, gde je narodno pozoriste prezimilo bez ikakve zastite. To nije smelo da se desi.

  E sad, ove najave oko izdvajanja sredstava od strane Malenkovica treba uzeti sa rezervom. Politicka scena je izuzetno turbulentna i nikada ne znate da li je nesto 100% tacno. Desavalo se nama i prethodnih godina da se sprovede javna nabavka, a da sredstva ne legnu na racun izvodjaca. Pokrajinu ove godine mozda zadese vanredni izbori i tada se stvari u korenu menjaju.

  Sto se tice gradonacelnika (kojem ni ime ne zelim da navedem jer to prosto ne zasluzuje), covek je poceo da se bavi populistickim marketingom. Te urucenje 40000 dinara prvoj bebi, te poseta udruzenja Hercegovina, te dodela medalja na turniru malog fudbala, te… Pri cemu preskace kljucne stvari kojima treba da se bavi. Razvojem grada.

  Kada razvoja nema, onda se dele sendvici najsiromasnijima. 

 6. djomla kaže:

   

  Lansky:

  Ova zgrada mi je zanimljiva. Jednostavna je ali ima stilska obeležja ovog vremena. Jedino mi nisu jasni ti mali prozori na gornjem spratu. Mora da to predstavlja kobajagi potkrovlje.

   

   

  Ova zgrada je trebala da bude u drugacijim nijansama boja, i u tim nijanasma ne bi izgledala lose. Zgrada ima 4 stana po spratu i predstavlja model kojem ce teziti mnogi investitori. 

   

  Posto je danas tesko prodati zgradu od 7 spratova i 50 stanova, treba ocekivati da ce investitori ici na manje projekte, poput ovog. Slicna je situacija i u Brace Radic i Kireskoj. U Kireskoj je u pripremi jos jedan manji projekat ciji je pocetak izgradnje jos uvek neizvestan.

   

  Na Prozivci pored bazena cekaju dva placa velike kvadrature, gde je dozvoljena gradnja 7 spratova. Ti placevi ce sigurno sacekati jos koju godinu.

 7. Kertvaros kaže:

  Kada bi prozori na gornjem spratu imali iste dimenzije kao oni ispod, slika opticke proporcije bi bila potpuna nakaradna i prilicno kvarila vizuelnu celinu. Gornja ivica prozora bi tada dopirala skoro do natsresnice. Ovako kako je napravljeno deluje u svakom slucaju harmonicnije. Barem meni tako izgleda i moj subjektivni osecaj estetike manje vise zadovoljava.

OSTAVITE KOMENTAR