Otvaranje savetovališta za prevenciju AIDSa

Поводом обележавања Дана сећања на преминуле од АИДС-а, 21. маја, у Суботици на Главном тргу ће бити организовано бесплатно тестирање грађана на ХИВ, а, како су најавили из удружења грађана „Став плус“, за 4. јун заказано је отварање Саветовалишта за превентиву АИДС-а у Улици Босе Милићевић бб, где ће радити социјални радник и психолог, пише данашња Правда.

 

То удружење се бори против стигматизације и дискриминације особа које живе са ХИВ-ом, а председник удружења Борис Ковачић је саопштио да је око 1.200 умрлих у Србији од те пошасти довољан разлог да друштво створи боље услове за заштиту од те болести.

 

Деценија са вирусом

 

Разлог више за његово ангажовање је и то што се Борис од своје 34. године лечи од ХИВ-а, а већ десет година живи са том болешћу.

 

– Био сам шокиран када сам пре 10 година отишао добровољно на тестирање и сазнао да имам ХИВ. Радио сам као здравствени радник, а био сам свестан да сам се излагао ризику незаштићеним сексуалним односом. Отишао сам тада заједно са особом са којом сам тада био у вези. И данас сам у дугој, десетогодишњој вези, која је имала негативан резултат теста, док је мој био позитиван – рекао је Ковачић.

 

Добра терапија

 

– Откада ми је лабораторијски констатован АИДС, почиње мој живот са том болешћу. Свих ових година користим антивирусну терапију. Она је у Србији бесплатна, али није најсавременија, а у приватној продаји је веома скупа и кошта од 300 до 600 евра месечно. Доживотно морам да користим лекове који успављују вирус. Данас, после 10 година лечења, тај вирус је код мене сведен на минимум – додаје он.

 

Он објашњава да је и даље носилац вируса, али га сада не може пренети ни сексуалним ни другим путем.

 

– То не значи да не морам да користим превенцију. Успео сам да са ХИВ-ом живим радно активно. Мој став да се борим донео је мени и другима доста резултата – каже Ковачић о свом искуству са том болешћу.

 

Ковачић данас ради као члан Владиног Савета за праћење пројекта који се бави заштитом особа са ХИВ-ом у Србији.

 

Око 50 оболелих

 

Гордана Кртинић, епидемиолог, каже да је од почетка епидемије ХИВ-а, 1985. године, у Суботици до краја 2011. умрло 12 особа.

 

– Данас има регистровано 17 оболелих, а још за 39 њих се зна да живе са ХИВ-ом. С обзиром на ниске стопе тестирања, претпоставља се да је бар троструко више од регистрованих оболело, а да нема сазнања о томе – каже докторка Кртинић.

 

Izvor: PravdaKOMENTARI

  1. Bisni kaže:

    Manje kurvašaga – manja AIDS-a. Prevencija zdravo jednostavna. A ako ćedu savitovat da se koriste one gume što se natakinju na onu stvar, onda je to vrlo problematično jel ova boleština je taliko zdravo gadna da čovik ni s gumom nije ciguran.

OSTAVITE KOMENTAR