Otvaranje senzorne sobe u Domu „Kolevka“

Disfunkcija senzorne integracije se pojavljuje kada su mozak i nervni sistem u nemogućnosti da adekvatno integrišu čulne informacije (nadražaje). Kada se javi takvo stanje, te informacije se interpretiraju na pogrešan način što ima za posledicu smetnje u percepciji, ponašanju i učenju.

senzorna-soba

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvoriće danas u Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici senzornu sobu namenjenu deci i mladima sa poremećajem senzorne integracije.

Kako je navedeno u saopštenju, uređenje senzorne sobe u Domu „Kolevka“ pokrenuto je na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Elektroprivrede Srbije, koja je za opremanje neophodnom opremom izdvojila milion dinara.

Elektroprivreda Srbije je, pored ove, već opremila šest senzornih soba u ustanovama širom Srbije, za koje je zajedno izdvojeno ukupno 6.250.000 dinara.

Ponašanje deteta sa” lošom” senzornom integracijom

1. nedovoljno osetljivo/ hipo-osetljivo/hiposenzitivno (npr.ima visoku toleranciju za bol, voli preterano začinjenu hranu…),

2. preterano osetljivo/hiper-osetljivo/hipersenzitivno ( npr.na jako svetlo, zvukove, pokrete),

3. kombinacija hipo i hiper osetljivosti (npr.dete je neprekidno u pokretu, ili se brzo umara, ima veću potrebu za snom).

Kod ove dece su prisutni i poremećaji koordinacije pokreta: zaostajanje u hodanju, problem sa penjanjem (npr.uz stepenice), poremećaj ravnoteže, dete se često spotiče i pada (telesna nespretnost). Javljaju se smetnje u razvoju sposobnosti govora ili jezika. Problemi sa pažnjom i samokontrolom, npr. buka iz pozadine ili vizuelni stimulusi ih ometaju, javlja se strah od visine. Deca s poremećajem SI često su vrlo zbunjena, uznemirena ili razdražljiva.
Ako je dete izloženo nekoj situaciji koja je za njega u tom trenutku stresna (promena školskog rasporeda, promena dnevne rutine ili nekog plana, ako ne može da dobije omiljenu šolju) ono može odreagovati veoma burno, može dobiti napade besa, zaključavati se. Ovo je problem koji usporava decu u učenju ili kao što je navedeno uzrokuje problem u ponašanju, a pri tom često su ovo prosečno ili nadprosečno inteligentna deca.
Često se javlja sa ADHD-om, autističnim poremećajem, cerebralnom paralizom, zakasnelim razvojem govora, smetnjama u učenju ali se javlja i kod osoba koje nemaju nikakvih drugih poteškoća i prosečnih su intelektualnih sposobnosti.

 KOMENTARI

 1. pista kaže:

  Otvaranje senzorne sobe 2012. godine.

  https://www.youtube.com/watch?v=hL4gRaekm7Y

 2. NaIvan kaže:

  „Elektroprivreda Srbije je, pored ove, već opremila šest senzornih soba u ustanovama širom Srbije, za koje je zajedno izdvojeno ukupno 6.250.000 dinara.“

  6.250.000 dinara / 124,00 = 50.403 evra potrošeno na opremanje šest senzornih soba u ustanovama širom Srbije.
  50.403 evra / 6 soba = 8400,5 evra po 1 sobi.
  Znači, opremanje jedne senzorne sobe u proseku 8400 evra.
  Haaaa, haaa, kako da ne, sve sam poverovao i slatko sam se nasmejao.
  Niikada se nećemo popraviti.

OSTAVITE KOMENTAR