Otvoren festival lutkarskih pozorišta za decu

U 20 sati na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici, svečano je otvoren Međunarodni festival lutkarskih pozorišta za decu.

 

Otvarajući festival, počasni predsenik Saveta festivala, Henrik Jurkovski, istakao je da je festival je „blago svih nas, blago čovečanstva“.

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić istakao je da je Subotica zahvaljući i ovoj manifestaciji stekla status festivalskog i grada interkulturalnosti.

 

„Vaspitanje je bitno za taj strateški put, posebno najmlađih sugrađana, jer će ta deca za narednih 20 – 30 godina biti ljudi koji će donositi strateške odluke i trasirati razvoj društva“, rekao je Dulić govoreći o periodu odrastanja i formiranja karaketernih crta.

 

 

Dulić je nekolicini istaknutih pojedinaca iz zemlje i sveta uručio i plakete u znak zahvalnosti za razvoj festivala u proteklih 20 godina, istaknutih pojedinaca iz zemlje i sveta, dok su direktoru Festivala Slobodanu Markoviću uručene nagrade lutkarskih festivala i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije – Zlatna anima, Pengovljeva nagrada i Povelja za dugogodišnji doprinos razvoja pozorišta za decu Unima centra Srbija.

 

Dodeljene su i prestižne nagrade za životno delo „Mali princ“, čiji ovogodišnji laureati su banjalučki književnik i profesor režije za lutkarski teatar Predrag Bjelošević i slovačka scenografkinja i kostimografkinja Eva Farkašova.

 

Nagrade je uručio predsednik saveta festivala Jovan Ćirilov, a zahvaljujući se na nagradi, Predrag Bjelošević je istakao da su nakon 20 godina rada i delovanja festival i Subotica upisani „velikim slovima“ na mapu evropskih i svetskih festivala.

 

Direktor festivala Slobodan Marković osvrnuo se na prilike u kojima je festival nastao i traje i ocenio da je proteklih 20 godina festivala „možda moglo bolje, ali nije moglo više“.

 

Festival traje do 25. maja u Subotici, a publici će se predstaviti 21 ostvarenje iz 14 zemalja – od Japana, preko Rusije, Francuske, Slovačke, Poljske, Belorusije do Hrvatske, Austrije, Bugarske, Mađarske, Italije, Makedonije, Slovenije i Srbije.

 

U fokusu će biti, kako su najavili organizatori, srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija, naučni skup na datu temu i učešće pozorišta iz Srbije u programima Festivala.
Za učešće u takmičarskom programu ove godine prijavljeno je 225 predstave iz 50 zemalja sveta od kojih je izabrana 21 predstava u izvođenju 21 pozorišta iz 14 zemalja. Predstave iz takmičarske selekcije konkurišu za sledeće nagrade – Grand Pri za najbolju predstavu u celini, specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno), nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutak i nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada).

 

Održavanje ovogodišnjeg festivala pomogli su Ministarstvo kulture i informacionog društva Vlade Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Grad Subotica.

 

RTV, TanjugKOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Usled nepovoljnih vremenskih uslova kompletan program na Trgu slobode, Međunarodnog festivala pozorišta za decu, se na našu veliku žalost otkazuje (22.,23. i 24. maj). Ostali programi Festivala će se odigravati po predviđenom rasporedu.

OSTAVITE KOMENTAR

17 + = 22

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: