Otvoren festival pozorišta za decu

U Subotici je večeras otvoren 22. Međunarodni festival pozorišta za decu tokom koga će biti predstavljeno 18 scenskih ostvarenja iz 15 zemalja sveta, među kojima su "Pesma šamana", "Don Kihot" i "Sivi čovek sa šibicama".

22 medjunarodni festival pozorista za decu Subotica 2015 (9)

Tokom šest dana, do 22. maja, Subotica će postati svetski centar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće takođe otvorene tri izložbe, održana lutkarska radionica za decu, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona, prikazan zanimljiv filmski program, održana naučna konferencija.

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagrade za životno delo "Mali princ" Minji Suboti, našem poznatom kompozitoru za decu, fotografu, autoru i voditelju i i Panču Pančevom, poznatom bugarskom književniku i pozorišnom piscu za decu.

22 medjunarodni festival pozorista za decu Subotica 2015 (37)

Prisutnima se obratio i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, zatim Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, Radoslav Petković, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, kao i Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Republike za kulturu, dok je Festival svečano otvorio Minja Subota, dobitnik nagrade "Mali princ".

22 medjunarodni festival pozorista za decu Subotica 2015 (1)

Tokom ceremonije otvaranja nastupio je Dečiji crkveni hor "Sveti Toman Melod" iz Subotice (pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stokin) i vokalna grupa "Zlatovez" (učenice odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole u Subotici u klasi profesorke Tamare Štricki Seg).

Za učešće u takmičarskom programu vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje: prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje.

Selektor Slobodan Marković odabrao je 18 predstava iz 15 zemalja koje će biti odigrane na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena "Jadran" i Pozorište "Deže Kostolanji") u okviru takmičarskog programa.

Predstave dolaze iz Meksika, Nemačke, Norveške, (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije.

22 medjunarodni festival pozorista za decu Subotica 2015 (19)

Festival će dodeliti Gran pri za najbolju predstavu u celini i više drugih nagrada, a njima će odlučivati petočlani međunarodni žiri koji čine istaknuti svetski pozorišni umetnici i teatrolozi.

U fokusu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici biće mađarsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, koje će, u saradnji sa Pozorišnim institutom i muzejem Mađarske iz Budimpešte i Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada, biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, skica i plakata mađarskih umetnika u Subotici i naučni skup na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mađarskog lutkarstva.

22 medjunarodni festival pozorista za decu Subotica 2015 (24)

Izložba pod nazivom "100 godina – 100 lutaka" obuhvatiće, kako sam naziv kaže, sto lutaka iz fundusa Pozorišnog instituta i muzeja Mađarske. Autorke izložbe su Ester Pap i Emeše Štencel, muzeološkinje.

Tokom Festivala biće održana i naučna konferencija pod nazivom "Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti".

Više fotografija u GALERIJI

TANJUGKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR