Otvoren prekogranični Resursni centar

Subotica i Osijek učestvuju u novom IPA projektu pod nazivom Podrška umrežavanju i evropskoj saradnji gradova i opština, a u okviru te saradnje otvoren je i Resursni centar za međuregionalnu saradnju u Subotici, koji će pokrivati znatno širu teritoriju.

Jedan od osnovnih ciljeva Centra biće da se kroz osposobljavanje kadrova, razvojem administrativnih kapaciteta prekograničnog regiona i upoznavanjem sa instrumentima finansijske podrške ojača saradnja Srbije i Hrvatske u zajedničkom pristupu evropskim fondovima. Projekat traje 18 meseci, a njegova ukupna vrednost je 100 hiljada evra. Nosilac projekta u Subotici je Centar za lokalnu demokratiju, koji na ovaj način, kako je izjavila Stanka Parać, koordinatorka Centra, želi da pomogne edukaciju i objedinjavanje resursa nevladinih organizacija u Subotici na planu priprema i implementacije budućih projekata koji se planiraju u okviru ovog programa.

 

Projekt menadžer Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Slavko Tušek naglasio je da proces pridruživanja Evropskoj uniji za Hrvatsku podrazumeva i finansijsku podršku evropskih fondova, te da se treba pripremiti kako doći do tih sredstava. To znači pre svega osposobljavanje što više ljudi za pisanje projekata.

 

– S obzirom da se Hrvatska približava dobijanju članstva u EU, otvara se mogućnost pristupa značajnim finansijskim sredstvima, a to znači i šansu za zajedničke razvojne programe i sa susednim regijama bez obzira na granice – rekao je Tušek. Osim Subotice i Osijeka, učesnici projekta su i opštine Apatin, Bač, Stara Pazova, Ruma, Beočin i Inđija, kao i gradovi Hrvatskoj – Vukovar, Beli Manastir, opštine Drenovci, Erdut, Nijemci i Stari Jankovci.

 

DanasKOMENTARI

 1. adkersu kaže:

  Kako im zavidim zbog tramvaja…

 2. dasHHa kaže:

  Ja ne zavidim dragim komsijama,ogorcen sam na domace politicke pijavice.Najgori grad smo u regionu i sami smo krivi za ovakvo stanje.

  Subotica

  Segedin

  Osijek

  Temisvar

OSTAVITE KOMENTAR