Otvorena izložba Kulturne prakse i prostori: subotička retrospektiva

Do polovine dvadesetog veka umetnička scena u Subotici više je niz sporednih pojava, zavisna od blagonaklonosti pojedinaca i mecena, negoli rezultat zalaganja društva za kulturno-umetnički razvitak.

Jedina profesionalna institucija bila je Gradska biblioteka. Tek nakon Drugog svetskog rata kultura je dobila svoje prostore, domove, festivale i manifestacije. U najteže vreme kada se Subotica našla na liniji fronta prema zemljama Istočnog bloka, na Paliću se desio procvat kulturnih aktivnosti otvaranjem Letnje pozornice, Bačke galerije, ZOO vrta i Lovačkog muzeja. Subotica je dobila profesionalni teatar sa operom i baletom, potom Gradsku izložbenu salu i Muzej. Svoju kulturnu misiju imao je i Narodni, a kasnije Radnički univerzitet.

Neke ustanove i tracionalne manifestacije do danas su ugašene ili su promenile adresu. Izložba „Kulturne prakse i prostori: subotička retrospektiva” vodi posmatrača na neka od tih mesta u vreme izložbi, festivala, filmskih i književnih susreta koji su prestali da postoje zajedno sa jednim vremenom. Plakati, a posebno fotografije, od kojih mnoge do sada nisu viđene, dragoceno su svedočanstvo dinamičnog kulturnog života jednog grada.

Otvaranje izložbe je održano u utorak, 25. februara 2020. godine u Mađarskom kulturnom centru na Paliću (Bohinjska bb). Izložba se realizuje u sklopu projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.  Izložbu je otvorio profesor istorije, Mate Ađanski a na otvaranju je nastupao i muzički sastav  „Stroberiz”.

Izložba će biti postavljena do 1. aprila 2020. godine.

Autor izložbe je Dejan Mrkić, društveni komentator i urbani hroničar. Deset godina vodi rubriku Stari grad na portalu gradsubotica.co.rs, svojevrsnu „pop-kulturnu“ istoriju Subotice. Autor je sedam dokumentarnih filmova i više članaka u arhivističkim časopisima na teme iz zavičajne istorije, koja je bila motiv i nekoliko izložbi koje je priredio do sada. Zaposlen je u Istorijskom arhivu Subotice.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR