Otvorena Piazza Italia

U Subotici otvorena kulturna asocijacija „Piazza Italia“, koja je nastala zahvaljujući inicijativi građana i italijanskih preduzeća sa tog područja, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.
Sa 500 naših preduzeća koja posluju u Srbiji i sa dugom tradicijom odnosa između naše dve kulture i zajednice, spoj kulture i preduzetništva je najprirodniji način za širenje italijanskog jezika i kulture u Srbiji, izjavio je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

italija-srbija_660x330

Solidarnost je zajednička vrednost naših kultura, u smislu zajedničke pripadnosti evropskoj porodici, rekao je Manco otvarajući asocijaciju čiji je prvi zvaničan gest bilo simbolično uručivanje sredstava za prvu pomoć lokalnom Crvenom krstu, koji pomaže izbeglicama koje prelaze sever Srbije na putu do Mađarske.

Nastala uz podršku Ambasada Italije i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, „Piazza Italia“ se predstavila građanima Subotice koncertom za klavir dua „Chiaro di Luna“, koji čine pijanista Vesna Radić i tenor Marko Tomić koji su izveli delove nekih od italijanskih opera.

U asocijaciji „Piazza Italia“ danas će biti otvorena izložba fotografija „Za srpsku vojsku“ koju je pripremila novinarka Mila Mihajlović, koja prikazuje priču o spasavanju srpske vojske u zimu 1915-1916. godine zahvaljujući odlučnoj intervenciji italijanske mornarice protiv Austro-Ugarske tokom Prvog svetskog rata.

Svečanosti otvaranja u ponedeljak prisustvovali su ambasador Italije Đuzepe Manco, predsednik asocijacije Karmine Taralo, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i direktor Instituta za kulturu Davide Skalamani.

U saopštenju se podseća da je Vojvodina najbogatija oblast Srbije sa oko dva miliona stanovnika i da je u njoj veliko prisustvo italijanskih preduzeća, naročito malih i srednjih u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, tekstilnoj, kao i u oblasti obnovljivih izvora energije.

Veza između Vojvodine i Italije počiva i na istorijskim vezama sa nekim italijanskim regijama kao što su Emilija Romanja, Umbrija i Frijuli Venecija Đulija, navodi se u saopštenju.

 

FonetKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    A jer bio Djordjo Mortadela na otvaranju?

  2. STeve kaže:

    Ja ne znam da postoji bilo kakva duga tradicija odnosa ovdasnjeg zivlja i Italijana osim mass konzumacije pseudoitalijanskih specialiteta, ali inace mi je sasvim ok da oni svojim bojama doprinesu lokalnim desavanjima…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 81 = 82

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: