Otvorena prva kancelarija fondacije Prosperitati

U Subotici, u zgradi nove gradske kuće, juče je otvorena kancelarija Fondacije Prosperitati koja je zadužena za podelu novca koji je vlada Mađarske odredila za „razvoj privrede“ u Vojvodini – izvestila je dopsinica „Vajdašag ma“. Kancelariju, jednu od osam koliko će ih biti u Vojvodini, su otvorili Levente Mađar (Magyar Levente), državni sekretar zadužen za ekonomsku diplomatiju u vladi Mađarske i Ištvan Pastor (Pásztor István), predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM/VMSZ).

prosperitati szbadka

Kancelarije Prosperitati će tokom sledeće dve sedmice biti otvorene i u Kanjiži, Zrenjaninu, Bečeju, Temerinu, Bačkoj Topoli, Senti i Somboru.

Levente Mađar je rekao da cilj mađarske vlade nije da očekuje od vojvođanskih Mađara da opstanu na rodnoj grudi, već da pomogne u stvaranju egzistencijalne osnove života u Vojvodini. Naglasio je da program treba da se ostvaruje uz maksimalno poštenje, efikasnost i obazrivost.

Predsednik SVM je rekao da će se program ostvarivati tokom tri godine. Pastor je naglasio da nema unapred dodeljenih para i preferisanih konkursnih prijava i da svi koji konkurišu imaju jednake šanse. U prvom krugu će se razdeliti 2% ukupne sume donacija. Konkurisati se može od 1. marta.

Fondacija Prosperitati je objavila konkurse u sklopu programa od 50 milijardi forinti (oko 160 miliona evra) koje daje mađarska vlada. 20 milijardi forinti je odvojeno za nepovratnu pomoć, ostalo za kredite. Strategiju na osnovu koje je izrađen program je formulisao SVM.

Zastupnik Fondacije Prosperitati je Balint Juhas (Juhász Bálint, SVM), aktuelni zamenik pokrajinskog sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

 

Vajdasagi MAKOMENTARI

  1. roki kaže:

    Eto jos para za gospodina Cakanja za kupovinu preostale Subotice. Na kraju ce cela Subotica biti njegova samo sto ljudi u njoj vise biti nece.

OSTAVITE KOMENTAR