Ovako danas izgleda granični prelaz Bajmok- Bačalmaš

Juče 7. februara otvoren je moderan rekonstruisani granični prelaz Bajmok- Bačalmaš, udaljen oko 30 kilometara od Subotice. To je osmi prelaz na granici sa Mađarskom. Rekonstrukcija je trajala 18 meseci, a ulaganje oznosi 2,1 miliona evra, od kojih je 1,8 miliona evra za finansiranje obezbeđeno iz pristupnih fondova Evropske unije, dok je sa 300.000 evra obezbeđeno nacionalno sufinansiranje. Obezbeđena je prateća infrastruktura, dva izlaza i dva ulaza, koji bi trebalo da rasterete ostale prelaze na tom graničnom pojasu.

foto: tanjug

Prelaz su otvorili šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministar finansija Srbije Siniša Mali, koji je najavio otvaranje prelaza prilikom proslave Međunarodnog dana carine, a na otvaranju je rekao da je „rekonstrukcija urađena prema najvišim standardima, te da postoji i poseban objekat i posebna traka za prolaz autobusa”.

„Granični prelaz je udaljen 50 kilometara od prelaza Horgoš i 30 kilometara od Kelebije, što će sigurno rasteretiti ta dva granična prelaza, a posebno što s erazmatra da prelaz radi 24 sata , umesto do 19 sati”, rekao je Siniša Mali, najavljujući i rekonstrukciju prelaza Sot, Gostun i Kotroman. Bajmočani čekaju već tri decenije na taj prelaz koji će ubrzati promet građana i turista prema Mađarskoj i povratno prema Srbiji, a tehnički prijem prelaza je već sproveden.

Uprava carina će, kako je rečeno, finansirati detalje, sve što uslovljava početak rada graničnog prelaza Bajmok. „Putnici ka Beču i Nemačkoj će uštedeti dosta vremena, zbog dužine puta i čekanja na granici, koje će kod Bajmoka biti veoma kratko. Očekujemo da će to bar delom unaprediti i naselje Bajmok, gde je roba jeftinija nego kada se pređe u EU. Na novom prelazu neki će dobiti i posao, ali to benefit i za firme koje rade u pograničnoj zoni Mađarske, pa će onima koji rade u prekograničnom Bačalmašu i okolini brži biti i odlazak na posao”, rečeno je prilikom otvaranja prelaza.

Na novom prelazu prohodnost će imati samo automobili i autobusi, a planira se i nova autobuska linija, iz Subotice, koja bi putnike dovozila samo do granice i odvozila nazad, što je značajno za Subotičane i meštane Severno-bačkog okruga.

 

 (Kurir.rs/N.H/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR