Ovca koja daje i do 900 litara

U Subotici je jedina farma britanske mlečne ovce, koja je vrlo isplativa – može da da četiri jagnjeta, a godišnje u proseku daje do 400 litara mleka.

Razlog što je nema kod nas je njena cena.

Miroslav Gabrić iz Hajdukova je rizikovao, a sa ovom ovcom je i profitirao

miroslav gabric

„Ova ovca je uvezena 2013., direktno iz Engleske, od njih imamo već treću generaciju. Ideja za njen uvoz javila se jer je ona jedna od najmlečnijih ovaca u svetu, a naš cilj je što više mleka“, kaže on.

Da ne postoje zvanična merenja niko ne bi poverovao: u proseku daje od 250 do 400 litara, sa mlečnom masti od 5,5 do 9,5 procenata, sadržaj proteina 6 procenata. Rekord je od 450 do 900 litara u laktaciji od 300 dana.

Cena je problem – da bi došla do nas potrebno je oko 500 do 600 evra. Ali kada se pogleda na duge staze vredi, kaže Miroslav.

Ima oko 1.000 ovaca i 900 koza. Hrani ih organskom hranom, a planira da pokrene i mlekaru koja će prerađivati ovčije ali i kozije organsko mleko

Kaže da je moguća pristojna zarada za jednu porodicu sa 100 ovaca ili koza. U ovom trenutku kilogram mesa jagnjetine košta 300 dinara, a litar mleka u otkupu oko 100 dinara.

ovce

B92KOMENTARI

 1. JAPAJA kaže:

  Ova levo na slici je Strm.

 2. Luka kaže:

  A da coban krene sa vracanjem dugova

 3. easy58 kaže:

  svaka cast gosp. Miroslavu ali moram dati onako Suboticki komentar i to pa pitajte vucica koliko se tek moze izmusti od nas Vojvodjanskih ovaca 🙂 🙂

 4. Hrvoje kaže:

  Naprijed hrvatski poduzetnici!

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: