Overa knjižice i bez izabranog lekara

UZALUD smo, izgleda, birali! Izbor lekara više nije uslov za overu zdravstvene knjižice. Više od 500.000 osiguranika koji se za proteklih pet godina nisu odlučili za svog doktora sada će i bez toga moći da overe zdravstvenu ispravu, naravno, pod uslovom da se za njih uplaćuje doprinos. Tako će biti bar do konačne odluke Ustavnog suda, koji je privremeno „suspendovao“ sporne odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju i pokrenuo postupak za ocenu njegove ustavnosti.

 

Izbor lekara, koji je od sredine prošle godine uveden kao drugi uslov za overu zdravstvene knjižice, mnogima je napravio probleme i na kraju se sveo na to da ne biraju pacijenti, nego lekari. Jer, najbolji među 3.495 izabranih doktora opšte medicine odavno su popunili „kvote“, pa su u poslednjih pola godine pacijenti za njih mogli da se odluče samo ako se oni prethodno saglase da će ih primiti.

U trenutku primene sporne odredbe Zakona, oko 1,32 miliona osiguranika nije imalo svog izabranog lekara, a glavni argument najupornijih, koji ga ni sada nemaju, jeste da nikome za koga se uredno uplaćuje zdravstveni doprinos ne može da se uskrati pravo na lečenje. I ne pristaju „na ucene“.

 

Sad je i Ustavni sud zatražio od Narodne skupštine da se u roku od 60 dana izjasni o osam spornih ustavno-pravnih pitanja. Među njima je i to da li se izbor izabranog lekara može propisati kao uslov za ostvarivanje prava po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na to da se doprinosi uplaćuju unapred. Sud zanima i da li je razumno da se osiguranicima ograniči pružanje zdravstvene zaštite koja mu je neophodna samo zato što se nije opredelilo za lekara.

 

U ovom procesu biće ispitano i postupanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji, prema spornom zakonu, ne overava zdravstvene knjižice građanima koji nisu izabrali lekara, uprkos tome što se za njih uplaćuje zdravstveni doprinos.

 

U RFZO, međutim, u četvrtak nisu hteli da komentarišu meru U stavnog suda. Iz Ministarstva zdravlja, na čiji predlog je usvojena sporna izmena zakona, kojom je izbor lekara uveden kao obavezan uslov za overu knjižice, najavili su da će se u petak oglasiti.KOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    da smo normalni ko je bolestan isao bi kod najblizeg lekara. a posto nismo lekari su postali vidoviti ,ako te primi uz mito pogleda te ispise ti lek kega nema jel je proizvodjac zatvoren zbog kradje i dovidjenja i sve to bez pregleda jer sad lekari od oka sve znaju. nedaj boze da odes u drugo mesto tamo nece ni da te prime kao da si iz druge drzave

  2. ....... kaže:

    uzalud imam overenu knjizicu sve lekove placam!A kod lekara cak i nedelju dana cekam na red jer onda mogu da zakazu!Pre nemaju vremena!A kad-god dodjem prazna cekaonica a lekara nema na svom mestu nego kafira se ili pusi ….. za cega onda overa knjizice?

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: