Pad prinosa i kvaliteta pšenice

Zahvaljujući promenljivom vremenu, sa čestim kišama, ovogodošnja žetva u Subotici još nije privredena kraju, i već je izvesan pad prinosa i kvaliteta pšeničnog zrna, rečeno je Tanjugu u Gradskoj službi za poljoprivredu.

 

Psenica

 

Kako je izjavio šef ove službe Mirko Ostrogonac, preostalo je da se požanje još oko 1.400 hektara pod strnim žitima, od čega je 900 hektara pod pšenicom. Česta pojava kiše tokom perioda žetve, po njegovim rečima, ne samo da je usporila radove već je uticala i na blagi pad prinosa i kvaliteta žitarica.

 

"Glavna karakteristika ovogodišnje žetve jeste velika šarolikost u prinosu i kvalitetu, od parcele do parcele, zbog primenjene agrotehnike u prethodnom periodu", rekao je Ostrogonac.

 

Na osnovu 95 odsto požnjevenih površina, Ostrogonac kaže da su za 10 do 15 odsto viši u odnosu na višegodišnje proseke, pa je tako dosadašnji prosečan prinos pšenice od 5,2 do 5,3 tona po hektaru, ozimog ječma 5,6 tona po hektaru, a jarog oko 4,0 tone, dok je prinos raži standardan – od 3,5 do 4,0 tone po hektaru.

 

"U celini možemo biti zadovoljni, a da je primenjen standardan nivo agrotehnike na svim parcelama, pre svega zaštita bilja, mi bi smo ove godine mogli imati i rekordne prinose pšenice. Verovatno će proizvođači za buduću prizvodnju planirati obavezno ovu meru i moraće više nego ranije posvetiti pažnju izboru sorti koje imaju otpornost na bolesti, jer će tih problema ubuduće biti i više", dodao je Ostrogonac.

 

Strna žita, zajedno sa uljanom repicom, biće požnjevena sa ukupno 27.000 hektara, dok je ostatak od nešto iznad 50.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Subotici pod prolećnim kulturama – kukuruzom, suncokretom, šećernom repom i sojom.

 

Šef subotičke službe za poljoprivredu ocenjuje da su dosadašnje padavine tokom leta za te kulture bile povoljne i blagovremene.

 

U slučaju suncokreta, po njegovim rečima dosadašnja količina padavina je dovoljna, a neke od narednih padavina mogu uzrokovati pojavu lisnih bolesti koje mogu negativno uticati na prinos i kvalitet ove kulture.

 

"Verujem da do toga neće doći, tako da imamo izvanredan potencijal kod svih jarih kultura i možemo da se nadamo dobrim prinosima", zaključio je Ostrogonac u izjavi Tanjugu.

 

TANJUGKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR