Padavine dobrodošle usevima u Subotici

Obilne padavine u Subotici nisu napravile veću štetu niti izazvale poplave, a dobrodošle su usevima, izjavio je Tanjugu savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Subotici Neven Orčić.

poljoprivreda11

On je ocenio da je region Subotice imao sreće po pitanju količine padavina, jer je u proseku palo od 55 do 75 litara po metru kvadratnom, u zavisnosti od dela atara.

 

"Što se tiče padavina, one su dobrodošle da popune nedostatak vlage koji smo imali u zimskom periodu i sada su došle u pravo vreme za žitarice – pšenicu, ječam, repicu", rekao je Orčić Tanjugu.

 

S obzirom na to da je pšenica završila fazu cvetanja, a ranije sorte počele sa nalivanjem zrna, Orčić kaže da ne postoji strah od obolevanja s obzirom na veliku vlagu, ali napominje da je kod onih sorti koje su sada ušle u fazu cvetanja potrebno obavezno tretiranje protiv fuzarijuma.

 

On je napomenuo da za razliku od prethodnih padavina, nakon poslednjih obilnih padavina nije došlo do poleganja useva pšenice, ali da je došlo do pojave fitotoksičnosti kod suncokreta, čiji oporavak očekuje nakon perioda toplog vremena.

 

Orčić je dodao da su padavine dobrodošle i kukuruzu, a poljoprivrednicima se savetuje tretiranje protiv korova, čiji će rast "isprovocirati" kombinacija visoke temperature i vlage, ali napominje da se ne sme vršiti ovo tretiranje ukoliko biljka kukuruza već ima šest listova.



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR