Palata Đure Manojlović

Poslednja zgrada u nizu Korzoa, sa desne strane idući od centra, nastala je prema projektima Titusa Mačkovića 1881. godine.

Slika

Slika

To je porodična palata Đure Manojlovića, građena u stilu eklektike. IKubusi, asimetrično postavljeni, stvaraju igru isturenih i uvučenih masa, dopunjavaju je polustubovi, pilastri i gusti red potkrovnih konzola koje nose razigrano, koso krovište. Fasada prema ulici Korzoa kompoziciono je asimetrična sa isturenim središnjim blokom, u okviru koga je mali stepenišni prilaz sa jednokrilnim drvenim kasetiranim vratima. Bočni blok je u liniji ulaza ispred kog je bašta sa ogradom od kovanog gvožđa. Levo bočno krilo objekta u spratnom delu ima jednu triforu sa lučno zasvedenim otvorima, dok su svi ostali prozori sa ravnim završetkom, krstaste podele okana. Fasadna površina je obrađena
u vidu kamenih kvadera.

Slika

U središtu objekta nalazi se hol koji vodi na stepenišni prostor, dekorativnom lanternim krovom koji osvetljava centralni prostor kuće. Uz reprezentativno stepenište nalazilo se daleko skromnije stepenište za poslugu koja je odmah u holu odvajala od ostalih stanara kuće. I ovaj mračan prostor je bio osvetljen manjom lanternom. U projektu nisu definisane namene prostorija. Sedam luksuznijih odaja orijentisane su na dve ulice, dok su pomoćne i ekonomske prostorije bile okrenute ka dvorišnom prostoru.

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Slika

  Između ove i susedne palate,nalazi se raskošna kovana ograda i dvorište iza nje.U neko doba u dvorište se ugnjezdio mali objekat a u njemu kafana BORAC.Senovito dvorište na samom Korzou,dobri ćevapi i ciganska muzika,proslavili su ovo mesto.
  To je srušeno početkom devedesetih i sve četiri strane kuće su "progledale".Nažalost,do danas fasada nije kompletno renovirana.

  Jesen 1944. Zgradu je zaposela Crvena Armija
  Slika

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: