Rekonstrukcija Abazije (kultura se vraća na mala vrata)

Sa pokretanjem Filmskog festivala na Paliću, otpočeli su prvi radovi na sanaciji potpuno devasitrane Letnje pozornice na Paliću. Prva inicijativa je potekla sa samog Otvorenog univerziteta kao bastiona kulture i obrazovanja u Subotici. Godinama, ili bolje rečeno decenijama su Subotičani bili domaćini gostima iz sveta skrivajući pred njima propale delove Letnje pozornice. Pričalo se i pisalo najlepše o tom kamenim zdanju u srcu parka, dok su vlažne i plesnjive prostorije skrivane, da ne kvare opštu sliku.

Tek prošle godine, kada su svi akteri događaja mogli da odlože svoje stvari i opremu u sređene prostorije, bilo je lakše.

Ove godine je pored niza koncerata u planu i prvi mali festival pozorišta za decu, koji, ukoliko se pokaže kao uspešan, može biti organizovan i iduće godine. Radovi na Letnjoj pozornici su u toku. Sanacija kula i pojedinih prostorija je neophodna za nešto više od onoga čemu trenutno služe.

Pored Letnje pozornice, u toku su i radovi na obnovi bioskopa Abazija. Prostor koji godinama nije korišćen u punom kapacitetu, uz dobar menadžment i naravno ozbiljnu finansijsku podršku mogao bi da zaživi. Činjenica je da kultura teško opstaje bez finansijske potpore, pa će od toga zavisiti i buduća sudbina objekta.

Noć muzeja po prvi put na Paliću

Ove godine će po prvi put na Paliću biti organizovana Noć muzeja. Nešto što je u Subotici postala već tradicija, na Paliću se priređuje tek ove godine. Sem najave, još uvek nije poznat celokupan sadržaj, ali se već sada zna da će u njemu učestvovati praktično svi veći turisticki akteri. Ova manifestacija, pored već najavljenog dečijeg festivala bi uz malo sreće mogla da uđe u stalni godišnji kalendar dešavanja na jezeru. Uz već postojeće festivale i priredbe, uz podizanje svega na jedan viši nivo, Palić bi narednih godina mogao da uđe u krug ozbiljnijih kulturnih destinacija.

Žal za Trenchtown-om

Propuštena je velika prilika da Palić ostane destinacija za mlade, makar ta tri dana. Dok su Novi Sad i Guča svoje festivale doveli do nivoa samoodživosti, neodgovorni ljudi i MZ Palić (sa SVM-om za leđima), uspeli su da dokrajče i onako “umoren” festival. Apsurdno je da su tadašnji razlozi (buka u Autokampu koja smeta stanovnicima i turistima) danas prihvatljivi za ljude iz MZ, jer će se ove godine održati čak dva koncerta za 1.maj.

Lične sujete i sitno politikanstvo bilo je karakteristično za persone kojima se ni tada nisu znala imena. Danas, i da želimo da napravimo festival za mlade, ne bi uspeli. To je poražavajuća činjenica jer broj mladih od 25 do 35 godina je u dramatičnom opadanju a upravo od njih se očekuje da iznesu ovakvu stvar.

Da se ne lažemo, iako na tabli ispred bioskopa Abazija stoji da je investitor Otvoreni univerzitet, iza cele priče stoji ekipa iz Beograda, kao što i iza  Vinskog maratona stoji druga ekipa iz Beograda koja izgleda zna šta hoće, za razliku od Subotičana. Svakako, ih treba podržati, jer sasvim je jasno da imaju mnogo bolju viziju, znanje i logistiku. Možda baš oni, na mala vrata, vrate kulturu na Palić.KOMENTARI

 1. Art Lover kaže:

  Dok se Paliću polako vraća stari sjaj centar grada podseća na postapokaliptičnu selendru. Stalni vašari, umesto da budu elegantno pridodati mlečnoj pijaci da bi se time stvorio šareni pijačni trg, zakrčuju ionako devastirani centar. Institucije kulture koje su godinama radile na popularisanju Noći muzeja potpuno su skrajnute u organizovanju kulturnih dešavanja zahvaljujući megatrend umovima koji trenutno vode kulturnu politiku grada.

 2. Borisav kaže:

  Dajte onda “ekipi iz Beograda “ da napravi banju i spa na mestu meteoroloske stanice…nemam nista protiv,samo da ne moramo stalno u Hu na kupanje

 3. AndroidUser kaže:

  posto turisticku politiku u Subotici vodi Beograd treba sve otpustiti koji s zaduzeni za to u Subotici jer ne rade nista.Eto koja plata u budzet.

 4. punisher kaže:

  e to je problem sto se stalno beograd pita. sve dok je tako nama nece biti dobro

 5. ffilozoff kaže:

  Da li je ziv polgarmester,jer grad je umro???

 6. rax kaže:

  dobro sto je napokon izreceno, da iza svega stoji bg, tako da ce se palic razvijati u zavisnosti od politicara i po njima postavljenim polgarmesterima. valjda ce te neke galamdzije jednom shvatiti sto je sve stojalo u subotici i palicu. trebalo se pokazati da su madjari nesposobni da naprave nesto od palica, a da su ovi sada super sposobni. ko ovo nije do sada stvario, trebao bi da se upita da li ima dovoljnu moc razmisljanja. tako je jedan pokojni gradonacelnik skoro plakao kad je predavao funkciju za igradnju pozorista, jer cam mu je i tadic licno obecao da ce dobiti pare za nastavak gradnje pozorista, sto naravano nikada nije ispunio, tako dozvolio da se po tadasnjem su-funkcioneru ispljuju svi gradjani, koji svojim mozgom ne misle, vec prosudjuju po medijima i rekla-kazala informacijama.

 7. ludak kaže:

  Pa koliko puta ce u zadnjih desetak godina obnavljati ovu Abaziju…??
  Koliko i ko ce se ugraditi jos jednom?
  Abazija je rekonstruisana pre desetak godina i nije zazivela niti ce ikada zaziveti kao bioskop. I sada opet obnavljaju a nista joj nije falilo. Ili neka je preurede u nesto drugo ili neka ne rade nista jer kao bioskop nema teorije da zazivi opet

 8. Alan Ford kaže:

  @ rax
  Potpuno se slažem sa iznetim viđenjem centralizacije na delu. Međutim, za ovu lokalnu samoupravu nisu samo Mađari nesposobni da vode grad, nego takoreći svi starosedeoci. Pošto nemaju kadrove, a imaju višak nadmenosti i vlastoljubivosti, najlakše im je da angažuju ljude sa strane. Ako ćemo do kraja iskreno, mislim da bi Otvoreni univerzitet koji je pod potpunom kontrolom SNS-a već davno trebao da promeni ime s obzirom na mišljenje koje današnja subotička koaliciona vlast ima o Đerđu Šorošu. Hmm, “bastion kulture i obrazovanja”. Malo morgen.

 9. dizajner kaže:

  srede faszadu i dobiju zgradu, ekipa iz bga. Mogli bi i mi po Beogradu sredjivati fasade bilo bi posla

OSTAVITE KOMENTAR