Palić – zaokret?

Palić je 2008. i 2009. godine dobio nekoliko ozbiljnih ugostiteljskih objekata, a država je tada krenula u realizaciju projekata od javnog značaja – Velika Terasa, Ženski štrand, uređenje Velikog parka i izgradnja kanalizacione mreže. Već uveliko nastala kriza je 2010. godine uslovila odustajanje slovenačke „Terme Olimie“ od izgradnje akva parka.  “Terme” su trebale da budu zamajac u razvoju Palića, ali od te jeseni 2010. godine Palić beleži konstantan pada poslovne aktivnosti.

 

Danas smo svedoci da nam neka manja mesta bez turističke tradicije predstavljaju uzor. I dok su bazeni u drugim mestima prepuni, Palić nema nijedan ozbiljan kompleks koji bi upotpunio ponudu i stavio ga na mapu ozbiljnih turističkih destinacija.

 

Očigledno je da se na privatne investicije ne može računati a prve naznake zaokreta dolaze od gradonačelnika koji u izjavi za RTV pored izgradnje Narodnog pozorišta u prvi plan stavlja i izgradnju kompleksa bazena sa pratećim sadržajem na Paliću.  

 

“U iščekivanju velikog investitora, svih ovih godina polako gubimo trku u atraktivnosti čak i sa do juče nepoznatim manjim mestima u Srbiji i Mađarskoj, kao što su Bački Petrovac ili Morahalom. Izgradnjom kompleksa učinićemo Palić još atraktivnijim, pospešiti interesovanje eventualnih ulagača, ali i kratkoročno unaprediti sektor turizma, ne samo na Paliću, nego i u Subotici”, rekao je Dulić.

 

Kako je gradonačelnik potvrdio za naš portal, u pitanju je projekat koji bi se realizovao tokom iduće godine, do kada bi se uradio projekat, računica, i obezbedila sredstva.

 KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  E da Janic nije bio bas toliko bezobrazno alav mozda bi danas ti bazeni vec i bili gotovi.

 2. Milan kaže:

  jel to dolaze izbori pa krece neka nova/stara prica?

 3. Loš Đak kaže:

  A voda?

 4. ridick kaže:

  bilo  bi  ok da  su bazeni ali ja   se kupam u palicu   i    ima  i   zivota   u  vodi  zabe   ribe  labududovi , divlje patke   mozda ima i krokodila 🙂    tako da voda  je   super , sto nema sportova   na  vodi? ,  ok  veslaca ima i  pravili su    prelepu  regatu  sa  500 takmicara . ali    drugih  sportova nema . nema  surfera nema  skola jedrenja . zasto  taj    jedrilicarski  klub  tako zapusten ?.cesto pijem tamo kafu  i  vidim 3-4 jedrilice  na  obali  a  od  toga  garant da   je 3  privatno vlasnistvo 🙁 ja    od  malih   nogu  sam  zainteresovan  za jerenje  i pratim   taj   sport , jedna   sportska   takmicarka jedrlicija zna da kosta i  do 25.000 eura  gde   su    sportisti  gde  su   jedrilice  sa   jezera ? drzava daje  srestava     slicnim  klubovima da  bi  ziveli ! ako da   gde je  zapelo ? desna   ruka levi  dzep  ili  leva  ruka   oba zdepa ?

 5. Palicanin kaže:

  grad bi vec morao nesto da preduzme po ovom pitanju. sezona je mrtva.

 6. ateista kaže:

  ohh pliiiizzzzz, kako sami sebe ne smorite vise tim laprdanjima?? bice ovo bice ono, bice kad na vrbi zasvrbi !!! 

 7. O--O O--O kaže:

  Dobro jutro Ajnstajne!!! 

 8. Vlada kaže:

  Jedino još veslači i Veslački klub “Palić” ulažu nešto u naše prelepo jezero, dovode 500 takmičara i još više stotina pratećih osoba na Palić i time pospešuju i turizam i atraktivnost jezera i pune kako gradski budžet (noćenja, turističke i boravišne takse, itd), budžet javnih preduzeća (vozne karte gradskim prevozom, sakupljanje i odnošenje smeća), tako i budžet trgovaca i drugih privrednika (ishrana, zabava, agencije za obezbeđenje i slično). Jezero je zahvaljujući veslačima iz cele Srbije, zatim Mađarske i Hrvatske, kao i veslačima iz nekih drugih udaljenih država i više puta godišnje puno mladih sportista koji dolaze na pripreme zahvaljujući domaćinu – Veslačkom klubu “Palić”, a opet kao da je ta zasluga veslačkog kluba nevidljiva za ovaj grad – Suboticu. Mislim da Veslačkom klubu “Palić” treba odati priznanje i sagraditi redovan klub (prostorije), napraviti normalan pristup vodi i razmišljati o investiciji – izgradnji regatnog centra za veslanje na jezeru Palić koji bi tokom cele sezone i van nje omogućio pripremu veslača i reprezentacija za takmičenja ne samo domaćih već i inostranih koje su veoma zainteresovane za dolazak na Palić (samo im treba omogućiti infrastrukturne uslove) čime bi jezero stalno bilo puno mladih sportista, a da ne pišem koliko bi to značilo za turizam Palića i budžet Subotice. Samo prvo treba uložiti, da bi se nešto i dobilo. Podržavam izgradnju kompleska (spa & wellness) bazena (napokon smo se setili posle Morahaloma i Petrovca), ali hajde da malo razmišljamo i o sportu koji takođe donosi novac, često i više nego sami bazeni. :)))

 9. opušteno kaže:

  Loš Đak:

  A voda?

  …pa na stočiću!!!

 10. BEBA kaže:

  U taj Morahalom Subotičani i oklna mesta jer nažalost u Subotici nema normalnih bazena samo olikpijski i za malu decu a ostali nek se snađu pa se snalaze da pokupe novca pa idu u inostranstvo dok i kod nas ima termalne vode .A Morahalom u opšte nemaju taku lepu prirodu ko što ima naš Palić.Kada bi se to regulisalo bilo bi i mesta za kupanja a i otvorenih radna mesta pa čak najverovatnije omladina ne bi toliko masovno odlazila u inostranstvo da radi.Ja sam jedna Subotičanka koja jako voli ovaj grad i već pre mnogo godina sam već mogla otići u inostranstvo ali se svako jutro budim tim da će Subotica i Palić dobiti onaj sjaj ko nekad što je bio

 11. Usputachni kaže:

  BEBA:

  U taj Morahalom Subotičani i oklna mesta jer nažalost u Subotici nema normalnih bazena samo olikpijski i za malu decu a ostali nek se snađu pa se snalaze da pokupe novca pa idu u inostranstvo dok i kod nas ima termalne vode .A Morahalom u opšte nemaju taku lepu prirodu ko što ima naš Palić.Kada bi se to regulisalo bilo bi i mesta za kupanja a i otvorenih radna mesta pa čak najverovatnije omladina ne bi toliko masovno odlazila u inostranstvo da radi.Ja sam jedna Subotičanka koja jako voli ovaj grad i već pre mnogo godina sam već mogla otići u inostranstvo ali se svako jutro budim tim da će Subotica i Palić dobiti onaj sjaj ko nekad što je bio

  ….. i onda svako vece lezes sa tim da ce ti zivot u cekanju proci! Apsurd!

 12. su kaže:

  a dudova suma?
  i tebe ce da hapsimo !!! 

 13. freelancer kaže:

  Djomla… držim da si ozbiljan čovek. S toga mi nije jasan citat izjave gradonačelnika (ili “gradonačelnika”). Veoma dobro si i sam svedok šta, kako ikoliko se radi, ulaže i planira glede Palića… Ako zanemarimo priču o tome da “tamo neko ima privatni interes od Morahaloma pa zato Palić propada” (što je apsurd), onda da vidimo, a ZAŠTO Palić propada?

  Briga o staranju poverena je JK (ne JP, već JK) Park Palić. Posle 20 i kusur godina, to je valjda bio jedini način da se ukloni večiti i “Palić to sam ja” Dragutin Miljković. A šta smo dobili? Nula, ništa, ZERO. 

  Ovih dana, svedoci smo, UBRZANIH radnji oko popločavanja aleje uzdaha, pravca prema letnjoj pozornici i ulaza u istu, a što je brzo to je i kuso… Sinoć sam bio tamo, a radnici su i u petnaest do sedam još uvek radili. Hm, kako to? Sad može? ili…? Koliko će TRAJATI ta ili te staze… Trebalo bi bar 20 ili 30 godina. Hoće li toliko trajati?

  Dalje… Ista ta staza se završava ka hotelima Park i Jezero. Zašto nisu dovršeni ti pravci od 40-50 metara prema istima? Biće asfalt tamo ili šta? Ili… To je firma Elite Palić, a mi smo Park Palić pa ćemo malo da se “ćeramo”.

  Dalje… GLAVNA staza (od tornja do velike terase) je u OČAJNOM stanju, a GLAVNA je za svakog turistu, koji dodje na Palić… Prvo, prosečan posetilac (sa strane) nema POJMA šta je aleja uzdaha niti ga boli d*** za istu… On šeta GLAVNOM stazom… Kada će ona biti uradjena? Za 5, 10, 15 godina?

  Slušam sinoć poslovodju radova… “ti, ti i ti sutra idete u Sentu, tamo treba nešto da se radi…”. Ma hajde! Drugim rečima, tri čoveka manje na radovima, koji su trebali biti gotovi PRE početka festivala…

  Ako bih nastavio dalje, šta je TREBALO da bude uradjeno (a nije), to bi potrajalo… Velika terasa se radi ODAVNO… 6 ili 7 godina… Ženski štrand evo treća… Kad sam onomad bio vodič nekim Arapima, rekli su mi “To bi mi završili za šest meseci!” I verujem da bi… ALI… JK (javna kuća) Park Palić (ili neki u njoj) bi u tom slučaju ostali kratkih rukava…

  Djomla prijatelju, a i ostali prijatelji Palića… DOKLE ćemo se lagati…? Dokle ćemo odobravati da predstavnici 10% populacije (članovi kojekakvih stranaka) odlučuju o tome u čemu svi mi treba da uživamo… Nisi bio ni rodjen možda, u vreme kada sam Palić zapamtio DRUGAČIJEG. Kada sam naučio da plivam na peščanoj (u vreme kada su bila ona dva tobogana za spaljivanje gaća, (ako ih prethodno ne poliješ vodom pre spuštanja), kada se parkovi, travnjaci i ostalo nisu uredjivali ZATO što će početi neka manifestacija, festival ili blablabla, već zato što je to bio RED. I zato što je bilo SRAMOTA neurednosti, prljavštine, pikavaca NA LOPATE po šetalištu, automobila parkiranih ispod velike terase (jer je pajserima teško da prepešače 150 koraka od parkinga do tamo)…

  Prema tome, nabacao sam nasumično nekoliko stvari, a ima ih… uuuuhhh… ZAOKRET može biti samo UNAZAD… A to znamo MI, koji živimo (i RODJENI smo) na Paliću… Pusta ŠABANERIJA. A povrh svih domaćih “šabana”, eto, imali smo prilike da “ugostimo” i Šaulića… Valjda da se zna ko je KRALJ… šabana…

   

 14. emanuel kaže:

  Bravo Freelancer !!!

  Nadovezao bi se jos na vest… neverovatno kolko se trudi “uraditi” taj bazen … čija je svrha da puni nečije džepove .. a na Jezeru se ne radi ništa! niti se ima u planu raditi nešto …

  Citiraću jednog lokalnog političara … vernog zagovornika “čistog Palića” i borca za isti (< Ironija )

  – Šta misliš da li je nekome u interesu da se očisti Palić?
    NE
    Dok je on prljav, ljudi će da se kupaju u Bazenima.  

 15. djomla kaže:

  Citirao sam izjavu gradonačelnika zato što smatram je veoma bitna iz razloga je se konceptualno menja odnos prema Paliću.

  Ova izjava u prevodu znači da se pravi odstojanje od politike razvoja turizma koja je vođenja prethodnih 8 godina, a koja nije dala rezultata.

  Ako pogledaš u budućnost, možeš da primetiš da se vrlo lako kroz godinu dana može odustati od kompletnog Masterplana razvoja Palića sastavljenog od strane Horvat & Hotvat.

  To i jeste bitan zaokret, a prvi korak u tom zaokretu je baš akva park kao centralno mesto.

  Da li će grad zaista izgraditi akva park, kojih dimenzija, od kojih para, i u kom vremenskom periodu, ja to ne mogu da znam jer to ne zna niko. Da li će se pokušati? Hoće.

  Sve ostalo što si napisao stoji.

 16. djomla kaže:

  emanuel:

  Danas se česmovača sve manje pije jer je smatraju prljavom.

  O kupanju u jezeru je izlišno govoriti. Da je i najčistije, u Paliću se ljudi NEĆE kupati. Možeš da potrošiš milijarde Palić neće biti plav jer je on prosto ravničarsko jezero, a ako nije plav i proziran onda je prljav. Prosto – rezon čoveka u 21. veku.

  Možda još uvek ima živih ljudi koji piju bunarsku vodu, ali su postali egzotična vrsta, a sve je više njih koji ni česmovaču ne piju jer kao što rekoh – nije dovoljno čista. Takav je trend. 

 17. Sting kaže:

  Petparačke priče …
  Imaju obraza za medalju …

   

 18. gašpar kaže:

  prazna priča, jer odakle im kinte. al nadam se, čisto zbog mojih klinaca, da nisam u pravu…

 19. freelancer kaže:

  Slažem se delimično sa tvojim mišljenjem djomla… No, Palić je bio isto ovako “zelen”, mutan i ni malo “mirišljav” i POSLE punjenja nakon onog isušivanja sedamdesetih… Ja se toga sećam! Osim utvrde obale, po pitanju DNA, bunara podzemnih, sasušenog mulja etc. NIJE NIŠTA uradjeno… Puštena voda es kesz… MA NEMOJ! Gledao sam dampere Hidroelektre iz Zagreba gde obuzdavaju more na 9 (DEVET) bofora, a ovamo ne može da IZOLUJE četvrti sektor… I Z O L U J E. Fitički. Nema DODIRNIH tačaka sa preostala tri ni pod zemljom… Uliv rastvora djubriva sa okolnih njiva oko četvrtog sektora se meri u PROMILIMA ili 0,0000X ppm-a (ko je hemičar, zna šta je ppm). Jena narodna kaže: “Gde ima VOLJE, ima i načina,” Ok, šta sad tu nedostaje? Volja ili način?

 20. Deran kaže:

  E moj freelanceru. Najebaćeš kad tad zbog tog tvog lajanja a da nisi ni svestan. pusti sve u q vidiš da nikoga nije briga. Za koga se ti trcaš.

 21. Kertvaros kaže:

  Djomla je u pravu. Plitko ravnicarsko jezero nikad nece biti kao Alpsko jezero nastalo topljenjem glecera. Od kad se secam, skociti u Palicko jezero je bio isti onaj osecaj kao kad zaronis u bure kisnice. Pogledao sam slike na subotica.info i situacija sa Palickim biodiverzitetom je blago receno – dramaticna. Zelim da kao laik postavim jedno (naivno) pitanje. Sta bi bilo kada bi se u ovakvoj situaciji u kojoj se jezero nalazi, dozvolila masovnije voznja motornih camaca, glisera, vodenih skutera, skijanja na vodi i slicnih sportova, koji bi pravili talase i uzburkali vodu i naj taj nacin obogatili vodu kiseonikom. Sve to ne smatram nekim konacnom resenjem vec samo nesto kao mozda prva pomoc u jednoj ovakvoj situaciji.

 22. Beli kaže:

  Ma kakvi okreti , preokreti , zaokreti. Davno je poznata činjenica da ako bordel ne radi dobro , menjaju se kurve a ne kreveti !!!
   

OSTAVITE KOMENTAR