Palićka završna smotra oldtajmera

Gotovo stotinu motocikala i automobila bilo je izloženo na šetalištu ispred Velike terase.

foto: pannon tv

Takođe, vozilima starim par decenija stigli su i iz pograničnog područja Mađarske. “Old timer” iz Subotice ovim je događajem odaje počast Lajošu Vermešu.

Stari motori su u koloni u subotu ujutro krenuli od centra Subotice prema Paliću. Kasnije su im se pridružila vozila stara nekoliko decenija, a kolekcionari su svoja vozila za ponos predstavili na šetalištu ispred Velike terase na Paliću.

foto: pannon tv

Najstarije vozilo na smotri oldtajmera je američko vozilo marke Stadbejker iz 1926. godine, koje ima snagu motora od 4000 kubika, a čak je i boja originalna, pa nikada nije bila prefarbana, vlasnik tvrdi da nije bilo potrebe za generalnom popravkom motora, a i danas je u voznom stanju.

Jožef Dobroka sa Palića ponosno je pokazao pravu retkost. Nemački proizvođač automobila Borgvard razvio je pedesetih godina prošlog veka model automobila koji je nazvao Izabela, po svojoj kćerki. Proizveden je u ograničenoj seriji, njegov kaiš je proizveden je 1959. godine.

foto: pannon tv

 „Situacija s ovim automobilom je ta da sam 1963/64. godine otišao u Nemačku i 1964.godine sam hteo kupiti ovakav model. A onda sam se vratio kući 1978. godine, i sve pomalo dok konačno pre tri godine nisam kupio ovaj automobil. ” rekao je Jožef Dobroka sa Palića.

Karolj Kenjereš, član Udruženja “Old timer” iz Subotice, takođe je pozvao vlasnike motocikala Tomos, proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, ove godine na završno okupljanje.

foto: pannon tv

„Pozvao sam ove svoje kolege koji imaju motocikle marke Tomos, ljude sa foruma i sve svoje poznanike, koji i danas putuju s Tomosom, odlaze na izlete, na posao,.. Najdalje je stigao iz Švedske, moj kolega Zoran Firiš. Bio sam sa njima u Švedskoj, Tomos je vrlo poznat u Švedskoj, oni imaju Tomos Fan Klub. ” rekao je Karolj Kenjereš, član Udruženja “Old timer” iz Subotice.

Jožef Nejs sakuplja policijska vozila koja su se koristila u staroj Jugoslaviji.

“Postoji Zastava 600D iz 1961. godine, postoji Fiat 1300 iz 1967. godine, Zastava 101 iz 1978. godine i BMW policijski motor iz 1979. godine.” rekao je Jožef Nejs, član Udruženja “Old timer” iz Subotice  

Tomislav Vidaković, predsednik Udruženja “Old Timer” iz Subotice, rekao je da je imao stotinjak učesnika na završnom sastanku ove sezone na Paliću. Izloženo je više od četrdeset motocikala i više od pedeset automobila.

„Uz negovanje tradicije i promovisanje turizma, obično vodimo računa o očuvanju starih vozila za potomstvo. A sada, budući da je ovo 23. sastanak koji organizuje Udruženje “Old timer” iz Subotice, postavili smo kao zasebnu temu sećanje na Lajoša Vermeša i 140. godišnjicu Olimpijskih igara na Paliću. ” rekao je Tomislav Vidaković, predsednik Udruženja “Old Timer” iz Subotice

RTV PannonKOMENTARI

 1. Vlatko F. kaže:

  Jako puno gramatickih gresaka. Inace, lepa manifestacija.

 2. istina kaže:

  nazalost bio je jako mali broj motornih vozila zbog korone. Uglavnom su samo bili suboticki vlasnici auta, bas je skromno bilo. Steta.

 3. Anonimni kaže:

  vozili su po travnjaku, parkirali, steta sto je malo publike treba sve da se dogadja
  u gradu pre svega da to vide mladji, srednjoskolci

OSTAVITE KOMENTAR