Palićke vinske svečanosti

U subotu 28. maja na Paliću će se održati vinske svečanosti Urbanovi dani. Manifestacija počinje u 10h na Velikoj terasi a i ove godine su organizatori preduzeće "Park-Palić", Mesna zajednica Palić, "Rotary klub Palić" i Red vitezova „Arena Zabatkaensis“.
Gosti će imati priliku da degustiraju vina proizvođača iz Severnobačkog vinskog okruga, a u 11h se očekuje smotra vitezova uz prateći program i potpisivanje Protokola o osnivanju Zajednice Vinskih redova Srbije.
I ove godine Rotary klub organizuje humanitarnu akciju za pomoć siromašnima na Paliću. – Svi koji razumeju humanost i žele da doprinesu akciji, mogu da kupe paket po ceni od 300 dinara koji sadrži pljeskavicu i piće i na taj način pomognu akciju koja je usmerena na pomaganje siromašnim osobama na Paliću.

Slika
Foto: vojvodinaonline.com

Praznik Urbana, poslednjeg u nizu ledenih svetaca, u razvoju vinove loze dolazi u vreme cvetanja. Iz aspekta vegetacije biljke tadašnje vremenske prilike su veoma značajne, jer određujuće utiču na količinu budućeg roda.
Među svecima povezanim sa vinogradarstvom, Urban je meteorološki patron. Papa Urban I dospeo je na tron 223. godine, 230. je umro mučeničkom smrću. Njegova povezanost sa vinom, i period u koji pada dan koji mu je posvećen, zajednički su doprineli da Urban postane svetac zaštitnik vinogradara, bačvara i krčmara.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

84 + = 88

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: