Palićki golaći

– Nijesu oni goli od sirotinje no od bijesa.

– Oni su fini.

– To što nemaju stida i obraza, tebe je fino – veli Crnogorac svojoj ženi Jagliki u filmu Lepota poroka.

Zašto njemu nije jasno što te avetinje na plaži idu gole guzice, to znamo. Došao je sa planine gde poštu donosi lisica. A šta su rekli Subotičani kada su se na Paliću pojavili nudisti leta 87’?

Rekli su : Tc, tc, tc…

Baš te godine kada je snimljen film Lepota poroka, na Paliću se pojavio naturizam. Golaći su se izborili za svoj prostor na Ženskom štrandu. Ograđen je jedan deo, koliko je to bilo moguće, ali znatiželjnika koji su se muvali okolo, nije manjkalo.

Kao i danas, tako i tada, onaj glasniji, malograđanski deo Subotice, počeo je da proizvodi moral na džakove.  Zbog protesta “obučenih građana”  nudistička plaža je ukinuta.  Nudiskinje su nastavile da nose toples pa su u upravi RO Palić , želeći  “i da stisnu i da prdnu”, obećali da će negde na jezeru postaviti jedan splav gde će golaći imati svoje ostrvo.

IMG_4889

Godine koje su dolazile, nisu donele bolje dane ni kupačima u Adamovom kostimu  niti onima koji su voleli kupanje propisno opremljeni.

Slike prepune plaže ostale su samo na slikama. Ove pripadaju šezdesetim godinama.

palic-1

palic-2

palic-3

palic-4

palic-5

palic-6

LanskyKOMENTARI

 1. emanuel kaže:

  Slika govori 1000 reči!!!!  
  Ovo je pusti san za sve nas koji čekamo neki "turistički kompleks" na Paliću.

 2. Aleksa kaže:

  Šesta slika predstavlja tzv besplatno kupalište, kao što se na slici vidi nalazilo se između Ženskog kupatila i Bagoljvara, to je bilo lepo travnato mesto, u blizini je bio arteski bunar, sami se možete uveriti da je jezero puna kupača, ovde su i mene roditelji dovodili dok sam bio malo dete.

  Kada sam odrastao, sa društvom sam odlazio na Muški štrand, iz prikrajka posmatrao devojke, koje su u ono vreme nosile kupaće kostime iz jednog dela, a momci su šivali kupaće gaće, tzv suspenzore, iz dve marame.

  Zbilja, da li je to vreme zaista postojalo, ili ja budan sanjam?

 3. Nina kaže:

  Veoma mi se svidjaju na ovom sajtu retrospektivni prilozi ilustrovani sa slikama. Svaka čast novinaru. Šteta što nikad ne potpisuje tekstove što je po meni velika greška. Majstor je zanata, pa majku mu nije valjda da se krije pod "Lansky" pseudo. Svaka mu čast još jednom!

 4. Kertvaros kaže:

  Nudizma je na Palicu oduvek bilo. Licno poznajem neke ljude u Subotici, danas su to ugledni gradjani, uglavnom penzioneri ali i penzionerke, koji su nakon fajronta u nekoj Palickoj kafani, bez tekstila ali sa dovoljno promila, odlazili na nocno kupanje. Na taj nacin su prekracivali vreme do dolaska prvog jutarnjeg tramvaja. Desilo se nije nikada nista. Bog cuva pijane i budale. Leto, raspust, jedna majica, jedne kratke pantalone i sandale, a moze i bosonog, je otprilike sve sto ti je trebalo, naravno uz dobro drustvo, i da provedes nezaboravno leto na Palicu. Imao sam detinjstvo u bastama i vinogradima Kertvarosa i mladost na strandovima Palica. Danas imam bar cega da se secam. Neki su ostali u Subotici neki su se razisli po svetu, ali svima nam je zajednicko secanje na nezaboravnu mladost u Subotici. Ono sto ju cini nezaboravnom je radost mlladosti, nepomucene strahom pred buducnoscu.  Sve je imalo svoje mesto i svoje vreme i sto je najvaznije svoj red koji su svi bez razlike postivali. Nismo imali egzistencijalne strahove ili probleme, socijane razlike su i tada bile evidentne ali ne u eksorbitantnim razmerama. Sunce je sijalo jednako za sve.

  @Aleksa, sto se tice supenzora, bila je to vise nego tipicna stvar svoga vremena. Moja mama je to umela da sasije za nekih pola sata. Ono sto ih je cinilo posebnim je cinjenica da su se kopcali ili privezivali na jednu, obicno levu stranu. Na taj nacin se suspenzor mogao skinuti ili obuci a da se pri tome ne skidaju kratke patolone. To je bilo vrlo prakticno i  od velike koristi narocito na divljim plazama gde obicno nije bilo kabina za presvlacenje. Naravno u to vreme su kratke pantolone bile zaista kratke a ne kao ovo danas – sarene ili karirane gace do kolena namenjene Afro-Azijskoj sirotinji i koje su postale vrlo omiljene za nosenje kod Evropskog proletarijata.

 5. Dresing kaže:

  Nema proletarijata ,koja se kupala u barskoj vodi , a danas niko se ne kupa u septičkoj jami grada , no ona je oduvek bila septička jama pa i šezdesetih godina…

 6. Bane kaže:

  Ne slaŽEM SE S ONIM – septička jama grada . Za to samo sami krivi… Danas imam prilično godina i 'radost mladosti' vidim na svakom koraku… Na žalost, onda nismo znali šta će nas snaći… Ali, bilo nam je lepo i nezaboravno (letnji tramvaj itd…)

OSTAVITE KOMENTAR