Palićko jezero “ni na nebu ni na zemlji”

Godinu dana prošlo je od najave da će Vlada Nemačke sa 6,5 miliona evra finansirati projekat rešavanja problema zagađenosti Palićkoj jezera. Od tada do danas, osim probnog sanacionog izlova ribe, u javnosti nije bilo mnogo informacija o realizaciji projekta. Sve do sada kada se prethodni i sadašnji gradonačelnik Subotice, Jene Maglai i Bogdan Laban, međusobno optužuju za kašnjenje u eksproprijaciji potrebnog zemljišta.

Rešavanje problema kvaliteta vode u jezeru, uspostavljanje zaštitnog pojasa na obali, izgradnja kanalizacije u naselju Palić i njeno povezivanje sa prečistačem. Ove aktivnosti Vlada Nemačke finansiraće sa bespovratnih 6,5 miliona evra. Kako je najavljeno, u ovoj godini potrebno je izvršiti projektovanje i pripreme, a prethodni i sadašnji gradonačelnik govore oprečno o tome koliko je neophodnog posla urađeno i jedan drugog optužuju za zastoj u realizaciji projekta.

Palic18

“Na žalost, eksproprijacija pet parcela za ovih šest meseci je zaista nedovoljan rezultat da bi se to pokazalo. Da smo ostali, da je ostala ta ekipa ljudi koja je to radila već bi se daleko odmaklo po obavezama koje su postojale prema gradu i koje su ugovorne obaveze koje treba da grad ispoštuje. Kasni se najmanje šest meseci s realizacijom tog projekta, ako ne i više”, smatra Maglai.

“Postojao je zastoj dok je bio bivši gradonačelnik, pa nismo uspeli za skoro godinu dana da završimo ni jednu do dve eksproprijacije zemljišta, a za ovih tri-četiri meseca mi smo na pola posla i završićemo to u narednih dva do tri meseca, ispunićemo sve rokove. U pravu ste, što se tiče toga bio je zastoj, ali nova lokalna vlast je završila uspešno polovinu posla, drugi deo ćemo završiti do marta meseca, a rokovi su do juna”, tvrdi Laban.

Misija Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji, preko koje se donacija realizuje, do sada se, zvanično, ovim povodom nije oglašavala. Prema prošlogodišnjim najavama, realizacija projekta treba da počne sledeće, a da se okonča do 2022. godine.

 

RTVKOMENTARI

 1. NC kaže:

  Nije stara ili nova lokalna vlast završila ili radila na poslove nego saradnici u različitim službama/sektorima i javnim preduzećima, ali nema veze.

 2. S&S kaže:

  Utisak je da je problem što Nemci nisu dali pare ovim alavcima da ih raskrčme, već će pare da daju kad projekti budu pripremljeni i kada se bude znalo gde ide svaki euro. Dotle lipsaj….

 3. mc kaže:

  Kakav smo ti mi narod … i kad je dzabe ne znamo to da iskoristimo …

 4. bogoljub kaže:

  moze neko da mi napise sta znaci cist palic ???????? sta znaci cist ????? znam ,neko ce da napise da g…na plivaju .. mani to to nije istina ,, a sta znaci cist ? cista voda kao sa cesme ?????? ili ?

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 1 =