Palićko jezero u Mreži evropskih jezera “nEUlakes”

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Erika Kudlik su, na osnovu preporuke gradonačelnika Bleda Janeza Fajfara, na poziv gradonačelnika Isea Rikarda Venkijarutija učestvovali na prvoj zajedničkoj konferenciji Mreže evropskih jezera (nEUlakes) koja je održana 10. maja 2014. godine u Iseu (Italija).

 

DSCN1963(1)

Konferencija je uvrštena u program festivala jezera Iseo kao jedna od aktivnosti inicijalnog projekta nEUlakes odobrenog u okviru programa Evropske komisije “Europe for citizens”. Učesnici su potpisali pismo o namerama u budućoj saradnji. Broj potpisnika je zajedno sa Suboticom dvanaest.

 

Članice mreže su postale lokalne samouprave: Ascona, Switzerland; Bled, Slovenia; Carrich on Shannon, Ireland; Coniston, United Kingdom; Hamar, Norway; Iseo, Italy; Keszthely, Hungary; Tamsweg, Austria; Manzanares El Real, Spain; Ohrid, Macedonia; St. Gilgen, Austria i Subotica. Mreža je otvorena ka priključivanju daljih članova na predlog postojećeg članstva.

 

Cilj osnivanja mreže je da se veća pažnja posveti očuvanju jezera u Evropi. Uloga mreže je pronalaženje različitih načina i mogućnosti zajedničkog razvoja u oblastima zaštite životne sredine, ekonomije, kulture i socijale, ali i pružanje prostora i okvira za saradnju zainteresovanih subjekata na teritorijama navedenih gradova.

 

Gradonačelnici su jednoglasno prihvatili osnovna načela mreže, da se neće ubirati članarina, da će se saradnja u prvoj fazi odnositi na definisanje i razradu projektnih ideja i na formiranje potencijalnih partnerstava u okviru nEUlakes, radi što veće spremnosti na podnošenje zahteva prema fondovima Evropske unije u programskom periodu 2014-2020 i druge donacije.

 

Na konferenciji su prezentovani i očekivani raspisi u narednom periodu nakon čega su gradonačelnici kroz diskusiju sagledali osnovne projektne ideje, moguća partnerstva i potencijalne vodeće aplikante (podnosioce zahteva za finansiranje). Saradnja će se nastaviti detaljnom razradom navedenih tema.KOMENTARI

 1. JEDAN JEDINI kaže:

  Nije dvanaest nego jedanaest plus septicka bara na zalost.

 2. Istraživač kaže:

   

  JEDAN JEDINI:

  Nije dvanaest nego jedanaest plus septicka bara na zalost.

   

   

  Istina u tu septičku jamu šteta investirati ,Paličko jezero  bara i bila i danas je bara malo zagađenija sa fekalnim i kanceregenim primesama , ma kakvi turizam ,kakvi turisti ,ni nokte na nožnim prstima nebi stavio u tu vodu jer otpali posle kratkog vremena . Uostalom koga zanima iz evrope ta bara ? samo proizvođače raznih prečistača i opreme za filtriranje opasnih hemikalija ,ali takvu opremu su nam već prodali više puta , postoji u EU proračunu i fond za kreditiranju takvih projekata i kako oni vele ti projekti sa opremom su jako skupi ,pa nova vlast eto ima da se dokaže da su proevropski nastrojeni pa da ponovo naruče neku novu opremu. Sve u stilu vaša oprema i tehnologija – "novac kod vas ,krediti kod nas"

   

OSTAVITE KOMENTAR