Palics – Kosárfürdő, sárfürdő és fövényfürdő – II

A városi tanács csak a fürdésre alkalmas helyet jelöl ki az újonnan létesített kert délnyugati sarkánál  és a kocsma térségében. Megtiltják az állatokat úsztatni; gyapjút, bőrt, ruhát mosni és kendert áztatni. Az angol stílusú Nagy Parkot 1842-ben alakították ki, (majd 1911-ben, barokk stílusban rekonstruálták) 1845-től néhány fából készült fürdőkádakat állítottak fel és melegített vízben lehetett fürödni. A melegfürdőt az 1850-es évek elején építik fel.

 

A fürdőhely gyors fellendülését, a vendégszobák, emeletes vendéglak és a nyári lakok létesítése, a fürdőorvos és felügyelő alkalmazása segíti elő. 1885-ig a melegfürdő mellett hideg kosárfürdő és sárfürdő  állt a rendelkezésére. Később a kádak számának növelésével és a felső nádas épület felépítésével megvetik az alapját a későbbi igen látogatott melegfürdőnek. A melegfürdő vendégei a tó felmelegített vizét idők folyamán fa-, zománc-, és kőkádakban élvezhettékA palicsi fürdőintézethez az 1880-as években már 14 létesítmény tartozik. Egykor férfiuszoda is létezett, a női fürdőtől keletre, a mesterséges félsziget mentén.

 

Amikor 1885-ben a hideg, vagy kosárfürdőt és a sárfürdőt (a mai női fürdő közelében) lebontják, külön férfi és női fürdőt épít a város a mólótól jobbra és balra. A férfi uszoda még a század elején is igen népszerű, ám az első világháború idején eltávolítják, és helyette 1921-ben a keleti tóparton fövényfürdőt létesítenek, amely idővel a leglátogatottabb pihenőhellyé fejlődik. A most oly népszerű kisvendéglő (kiskocsma) helyén a múlt század közepén istálló állt. Itt a nagykocsma közelében helyezték el az átutazó fogatokat.

Palics fürdőhelyi jellegének egyik megteremtője Scultéty János szabadkai építész, akinek nevéhez fűződik a múlt század közepén keletkezett valamennyi nevezetesebb épület. Az 1860-ban tető alá hozott emeletes főépület a jobb módú fürdővendégek, míg az 1960-as években lebontott Nádasszálló a szegényebb rétegek igényeit elégítette ki. Az 1853/54-ben épült,  felső nádas lakház volt az első palicsi hotel. Az alsó nádas épület korán eltűnik a föld színéről, ellenben a felső nádason 1910-ben Jakab Dezső jóhírű műépítész átalakításokat végez. 1928-ban egy gyakorlatozó katonai repülőgép rakétájának „jóvoltából" az épület leég.

 

A nagykocsma fontos szerepet töltött be és 1862-ben az épületet Scultéty tervei alapján átépítik, helyiségekkel bővítik. Igen forgalmas volt a kocsma, hiszen a vasútállomástól induló főbejárat, a fősétány, áthaladva a szegedi úton, itt ért célba. 1912-től, a víztorony és a vigadó elkészültével, a fürdőhely ünnepélyes átadásával a fősétány új irányt vesz fel.  A főbejárat déli végére, a tó közvetlen közelébe tervezték 1912-ben Komor és Jakab műépítészek az emlékkutat, melynek megformálásában értékes tanácsokkal segédkezik Kisfaludi Stróbl Zsigmond neves szobrászművész.

A Palicson nyaralóval rendelkező nagybirtokosok az év egy részét töltötték a több szobás nyaralóikban. Tervezőik a bécsi és budapesti iskolák hagyományait örökítették meg, egyedülálló varázzsal felruházva. A palicsi kertet, a már ismert fürdőhelyet, igen hangulatossá varázsolta több létesítmény, mindenekelőtt a villák, az úrilakok sora . . . A polgárosodáserősödésével, az üdülőhely felvirágzásával egyre szaporodnak a díszes lakóházak. A  távolról is érkeztek tehetős vendégek népszerű üdülőhelye. Szabadka lakossága a korabeli Palicson élte nyári társasági életét. Egy korabeli szöveg szerint "…naponként délelőtt és délután 2-2 óráig tartó térzene, a gyakorta tartott táncmulatságok, a közhasználatra lévő zongora, 25-30 féle hírlap, a mindennapi csolnakázás, tekéző, czéllövő, hinta helyek…" álltak a vendégek rendelkezésére.

 

A női fürdő közelében 1891 és 1893-ban felépülnek a kecses Vermes-villák, amelyeket a A XIX. század végéig több mint 200 villa követ.

 

Folytatás:

Palics –  Megvalósult álom – Nagybudafalvi Vermes Lajos – III

Palics –  A módos vendégek üdülőhelye – IVKOMENTARI

  1. Csőke Márta kaže:

    Nagyon tetszik 🙂 Hol találom meg a negyedik részt? Palics – A módos vendégek üdülőhelye – IV

OSTAVITE KOMENTAR