„Pametno očitavanje” daljinski meri potrošnju gasa

Dragan Božinović, direktor „Suboticagasa”, najavljuje veliku investiciju preduzeća u saradnji sa „Cim gasom”.

bozinovic

Foto: Subotičke novine

 

„Suboticagas“ najavljuje  pilot projekat, investiciju u saradnji sa „Cim gasom”. Na taj način će „pametnim merilima”, uz gasomere, daljinski očitavati potrošnju gasa kod potrošača koji neće biti obavezni da ubuduće sede kod kuće i čekaju „ merenje potrošnje”.

Direktor JKP „Suboticagas“, Božinović, u intervjuu za “Subotičke novine” kaže:

—Ono što je za nas tehnološki i zakonodavno uslovljeno, vezano je za akciju postepene zamene merila za gas. Sve direktive Evropske unije su usmerene na tehničko usaglašavanje svih uređaja i merila prema evropskim standardima. Najkraće rečeno, budućnost u ovoj oblasti je rad sa merilima za „pametno očitavanje“, gde svaka potrošnja gasa mora biti transparentna i gde nema mesta tajnama, koliko koji subjekt gasa troši. „Suboticagas“ je u ovoj godini već započeo zamenu ovih merila sa termokompenzatorima, koji sami koriguju potrošnju po temperaturi na licu mesta, kod samih potrošača, a ne kao što se sada to obavlja u informatičkim centrima distributera.  Već smo u ovoj godini krenuli u akciju zamene 1.400 komada ovih merila i do kraja 2019.  godine kada je zakonski rok, zamenićemo preko 8.000 ovih merila kod svih domaćinstava.  To su veoma skupe investicije, ali zahvaljujući planskom, kontrolisanom i uspešnom poslovanju u prethodnom periodu, „Suboticagas“ će ovaj investicioni napor sam podneti, bez bankarskih i kreditnih aranžmana. Što se budućnosti tiče, ističemo početak pilot-programa daljinskog očitavanja potrošnje gasa kod potrošača, koji smo započeli u saradnji sa stručnjacima iz „Cim gasa” iz Subotice.

Telemetrija, kako se to stručno zove u svetskoj gasnoj privredi više nije nepoznanica. Takozvana „pametna merila”, ugrađena kod potrošača kao dodatak uz gasomere, omogućavaju Vam da iz komandnog centra, centrale distributera ili nekog drugog mesta, gde imate instaliran programski server sami očitavate sve željene podatke kod potrošača. Na probnim uzorcima sad testiramo funkcionisanje i ekonomske parametre tih tehnologija. Veoma je značajno koliko bi te tehničke inovacije koštale distributera, u odnosu na benefite koje one donose.  Uz te inovacije, potrošači neće biti obavezni da budu kod kuće prilikom očitavanja, pa neće biti ni neočitanih brojila. Dakle, „pametni uređaji“ će sami slati podatke o tekućoj potrošnji, u sadašnjem i predhodnom periodu, pa čak i o očekivanoj potrošnji, na bazi programskih parametara. Sada jedan mali broj potrošača, sticajem okolnosti ili namerno, ne omogućava uvek pristup očitavačima, da bi se na merno-regulacionom setu očitala potrošnja. To stvara probleme i distributeru i potrošaču, naročito kada se nagomila potrošnja gasa za više meseci. Novom tehnologijom, ovi problemi će postati prošlost.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. JAPAJA kaže:

  Manite se corava posla. Bolje je da sva ta sredstva udruzite sa opstinskim , pokrainskim i republickim sredstvima i ovom napacenom narodu osmislite alternativno grejanje i spreci ovaj masakr Suboticke Toplane. U Novom sadu vec deceniju i vise funkcionisu po zgradama gasni kotlovi kojima upravljaju vlasnici stanova kolko ce i da li ce da greje. Za 30% – 50% nizu cenu imaju i toplu vodu u stanovima a leti ne placaju divljacki harac. Oslobodite nas pljacke dzabalebarosa i trutova. Pitanje za drzavu Srbiju : Da li treba gradjani da se organizuju i motkama da se stite od zlotvora? Ako je to jedino resenje a ocito da jeste onda cemo se organizovati i rasturiti tu bagru ali ce tada da odu i statisti koji su sve ovo gledali i pravili se da ih ne dotice .

 2. Rastafarijanac kaže:

  A ti, ako si pametan i ako znaš da (o)čitaš, pakuj prnje i da te više nikada ne vidimo na subotičkoj političkoj sceni. Ni tebe ni ostale SPS kadrove. A uskoro će i ostali …

 3. Vesko kaže:

  Imamo veliko poverenje u ovakve likove, jos iz 1990-tih.

 4. Sojic kaže:

  Ljulja mu se fotelja

 5. Mihaly kaže:

  Rastafarijanac mozes ti da pakujes kufere. Sta se palis politikom vise. Ne pravi se pametan…

 6. Safet kaže:

  Ba čudno da rodjeni brat Imreta Kerna dobije i ovaj posao. Baš neverovatno.

 7. kukuriku kaže:

  Bozinovicu, molim te lepo pronadji resenje za zgrade koje hoce da se odjave sa gradske toplane i predju na gas. Posto je prikljucak besplatan, ne verujem da bi instalacije za gas do stanova bila skupa investicija. Budes li to uspeo da odradis, gradjani subotice ce ti biti zahvalni a toplana moze da ode u istoriju i da stavi kljuc u bravu. Ajde Bozinovicu, pokreni se i napravi neko idejno resenje i za zgrade u Subotici……hocemo jeftino grejanje a ne da nas ubijaju sa cenama!!!!

  Glasacemo i za tebe i za SPS do kraja zivota, samo nam resi grejanje na gas!!!!!!!!

 8. Rastafarijanac kaže:

  Mihaly,

  Da nemaš možda istu knjižicu pa je frka i tebi? :-)))
  Ne brini ništa. I ti ćeš doći na red. Doduše, ne mogu baš da tvrdim da neće boleti kada tresneši. Znaš ovi „sa vrha“ uvek imaju neki jastuk pod gu*icom pa nekako prežive, ali sitna boranija kao ti, ccc ….

 9. fizikalac - fizicar kaže:

  pogledajte sliku… sa tim cvikerima, da izadje na vidikovac gradske kuce ima do hajdukova on sam da cita brojila… izgleda bre ko neki domaci Hubble 🙂

 10. Mihaly kaže:

  Nemam ja nikakvu knjizicu. Ahahaha tesko da ce neko ko ina 50% podrske sici sa vrha ikad 🙂

 11. Sojic kaže:

  Božo mesto ti je u tvom otpadu,mani se politike

 12. Goran kaže:

  Koliko ja znam ovog „stručnjak“ je baš vlasnik CIM gasa podržao na konkursu za direktore kao predsednik komisije, kakva slučajnost! Sad prave dilove i nameštaju poslove # Oterati sve i da dodju pravi ljudi!

 13. Mihaly kaže:

  Ovaj ko iz crtanog filma d aje izasao tako izgkeda sa cvikerima

OSTAVITE KOMENTAR