Panonski evergreen okupio Subotičane

Iako je bilo kišno i vetrovito veče, kažu da čitaonica Gradske biblioteke nikada nije bila tako puna kao sinoć. Tražilo se mesto i za stajanje. Prvi solistički koncert Subotičanina Marka Križanovića održan je pred blizu dve stotine ljudi svih generacija. Uz pratnju klavira pod prstima Šandora Kolompara, koncepcija koncerta, glas i klavir,  dopala se publici koja je sat i po srdačnim aplauzima pozdravljala svaku od 20 poznatih melodija izvedenih na Šandorov i Markov način. Posebno akustična i scenski osvetljena čitaonica je dobila kabaretski ambijent.

„Pažljivo sam pripremao repertoar . Sve su to meni drage pesme iz nekih prošlih vremena koje će ostati lepe zauvek. Ima tu bosanskih sevdalinki, zabavnih melodija, mađarskih romansi, vojvođanskih tamburaških ali u nekom novom ruhu i duhu, uz primese džeza, bluza, a opet tako autentične i prepoznatljive. Jednom rečju, to su starogradske pesme koje ima, voli i čuva svaki narod. Jer one su poput vredne slike ili građevine, udahneš joj malo boje i ona uvek zablista novim sjajem – kaže Marko Križanović, oduševljen što je prepoznao interesovanje publike.

Kao pravi domaćin sačekivao je goste, publiku na ulazu u salu, sve do momenta dok se ona nije toliko napunila da je već teško bilo probiti se do scene. Nakon stihova Alekse Šantića koje je govorio Stefan Mandić, Marko je koncert započeo poznatim refrenom „Dobra vam noć prijatelji“ pesme Zdravka Čolića s početka njegove karijere.

Gost večeri, Tamara Babić, otpevala je dve numere i svojom zrelošću, raskošnim glasom i pojavom unela u događaj uvek dobrodošlu žensku energiju.

Pred sam kraj koncerta Marko je, kako kaže, zagrlio svoju publiku pesmom Zvonka Bogdana „Danas nije moja nedelja“. Bilo je ovo veče za muzičke gurmane, sladokusce, hedoniste. Uživalo se onako polako, široko, vojvođanski.

 

 KOMENTARI

  1. Bunjevac kaže:

    vid’,vid’,Mirka Bajića pored pope….

OSTAVITE KOMENTAR